Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach

Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach

Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach
canva/Tatiana Volgutova

Szukacie szybkiego i smacznego deseru bez pieczenia? Bananowy specjał na herbatnikach z delikatnym kremem mascarpone sprawdzi się doskonale. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć owoce na ciastkach i pokryć je smaczną masą, która powstaje niemalże ekspresowo. Skusicie się?

Jeśli wypróbowaliście już klasyczne tiramisu czy ciasto z masą budyniową, ta propozycja jest dla was. Banany ułożone na ciasteczkowym spodzie w towarzystwie mascarpone i bitej śmietany smakują wyśmienicie.

Składniki na ten deser kupicie niemalże w każdym sklepie, a efekt przygotowań zachwyci każdego, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę.

Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia

Składniki:

  • kilka sztuk ulubionych krakersów

  • 1 większy banan

  • 250 g mascarpone

  • 2 łyżki masy kajmakowej z puszki

  • 60 ml śmietanki 36%

  • 1 łyżka cukru pudru

  • odrobina kakao do posypania

Przygotowanie:

Na dnie formy układamy herbatniki. Smarujemy je masą kajmakową. Banana obieramy i kroimy na go plasterki. Układamy je na ciastkach pokrytych kremem. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.

Pod koniec ubijania wlewamy kremówkę. Tak przygotowaną masę wykładamy na banany. Całość posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy do popołudniowej kawy.

Wskazówka: banan użyty do przyrządzenia tego deseru powinien być dojrzały, lecz nie bardzo miękki. Wtedy zachowa swoją strukturę i nie będzie się rozpadał podczas krojenia. Warto także udekorować całość plasterkami owocu z samej góry, aby pięknie się prezentowała przy podaniu.

Pokrojone banany dobrze sprawdzają się w deserach
Pokrojone banany dobrze sprawdzają się w deserach

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisytradycyjne

Zapraszamy na nasz Instagram