Smakosze.pl Przepisy Przepyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia - Raffaello
canva.com/awdebenham, Getty Images Pro

Przepyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia - Raffaello

14 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia to doskonały sposób, aby niewielkim kosztem i wysiłkiem przygotować coś słodkiego. Tym razem pokazujemy jak zrobić ciasto Raffaello, które nie wymaga piekarnika. Efekty są oszałamiające.

Ciasto bez pieczenia sprawdza się jako ostatnia deska ratunku - w sytuacji, gdy główny wypiek się nie udał, można zaprezentować swój plan awaryjny. Ten z kolei z pewnością nikogo nie zawiedzie.

Cały proces przygotowania tego deseru jest prosty, warto jednak pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu można mieć pewność, że praca nie pójdzie na marne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia Raffaello

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych (z ząbkami)

  • 200 g miękkiego masła

  • 150 g wiórków kokosowych

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 żółtka

Wymieszaj 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a następnie wlej do niego mieszankę, cały czas energicznie mieszając.

Odstaw budyń do wystudzenia. Masło pokrój w kostkę. Ubijaj, aż do uzyskanie puszystej konsystencji i powoli, stopniowo wlewaj budyń ciągle mieszając.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Na przemian ułóż warstwami herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy. Na wierzchu ciasta Rafaello ma być warstwa kremu. Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki do schłodzenia. Smacznego.

Ciasto
undefined

Źródło: studionobra, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy