Ciasto bez pieczenia z chałwą - pyszne, szybkie i delikatne
Chałwa jest pysznym deserem, który zachwycił już niejednego smakosza. Dodana do kremu nada mu specyficznego smaku, który na długo zostanie w waszej pamięci. Skuście się na wyjątkowe ciasto bez pieczenia z chałwową masą, a wasi goście długo będą wspominali spotkanie, na którym go podacie.
Desery bez pieczenia są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też szybkie w przygotowaniu. Przeważnie zajmuje ono 15 minut. Nie raz polecaliśmy wam już pyszne przepisy na tego typu słodkości. Wielu z was z pewnością spróbowało już szarlotki bez pieczenia czy ciasta migdałowego siostry Anastazji z pyszną masą krówkową w składzie. Tym razem proponujemy wam herbatniki przekładane pyszną masą z dodatkiem sezamowego smakołyku.
Przepis na smaczne ciasto z chałwą bez pieczenia
Składniki:
ok. 200 g ulubionych herbatników np. kakaowych
200 g chałwy klasycznej
400 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Do misy miksera wkładamy śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy na gładką masę. Kiedy śmietana będzie już nieco ubita, dodajemy pokruszoną chałwę, cały czas miksując na niskich obrotach.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na jej dnie układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy krem śmietanowo-chałwowy i rozprowadzamy go równomiernie na ciasteczkach.
Masę przykrywamy kolejną warstwą ciastek, na których rozsmarowujemy dżem porzeczkowy. Możemy też wyłożyć na nie domowy lukier i posypać go pokruszonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy schodzone.
Wskazówka: eksperymentując ze smakami chałwy i dodatkami, którymi posypiecie ciasto, za każdym razem uzyskacie nieco inny deser.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem
Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych
Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty
źródło: przepisyjoli