Smakosze.pl Przepisy Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Mamy najlepszy przepis
pixabay/riona_craft_and_renivatio

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Mamy najlepszy przepis

9 stycznia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Lekkie, niesamowicie puszyste i smaczne ciasto drożdżowe jest dla wielu z nas ukochanych przysmakiem. Niestety, jego wykonanie nie należy do najłatwiejszych czynności. Zazwyczaj zrobienie ciasta drożdżowego jest też dość czasochłonne. Całe szczęście znany jest szybki przepis, który zawsze się udaje. Dzięki temu możemy cieszyć się ukochanym łakociem dużo szybciej niż zwykle. Zatem, do dzieła.

Ciasto drożdżowe należy do dość wymagających dań. Aby wyszło perfekcyjne należy przede wszystkim unikać błędów, zwracać uwagę na detale oraz mieć dobry przepis. Tych ostatnich jest bez liku. Dzisiaj przychodzimy do was z najszybszą recepturą na uwielbiany smakołyk. Mamy doskonałą wiadomość: zawsze się udaje.

Jeśli jesteś ciekawa, jakich błędów unikać podczas pieczenia ciasta drożdżowego, to odsyłamy Cię do jednego z naszych starszych artykułów. Link znajduje się tutaj .

Ciasto drożdżowe - najlepszy i najszybszy przepis

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 szklanka mleka

  • pół kostki margaryny

  • pół szklanki cukru

  • 8 dag drożdży

  • 4 jajka

  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuść, podgrzej mleko. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, dodaj rozpuszczoną margarynę i przestudzone mleko,j ajka, mąkę, resztę cukru, opcjonalnie olejek zapachowy i miksuj przez 3 minuty.

Powstałe ciasto przelej do keksówek i pozostaw w ciepłym miejscu, aby urosło. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Po 20 minutach sprawdź patyczkiem, czy już się upiekło. Można też piec je przez 25 minut i pozostawić w nagrzanym piekarniku na 10 minut.

Przed pieczeniem ciasta drożdżowego, warto skorzystać z cennych porad babci Ewy. Doświadczona cukierniczka poleca, by po wyrośnięciu ciasta przełożyć je na blat, zagnieść ciasto i odłożyć na 10 minut. Ciasto powinniśmy odkładać do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość, i odpowietrzyć je po około pół godzinie.

Więcej porad babci Ewy znajdziecie w naszym artykule. Link tutaj .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieceinspiracje.pl/

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy