Smakosze.pl Przepisy Puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z kruszonką według Ewy Wachowicz
canva/Wirestock

Puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z kruszonką według Ewy Wachowicz

14 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto drożdżowe z kruszonką jest świetnym wypiekiem do kawy. Jest puszyste, delikatne i dobrze wyrośnięte. Skórka pomarańczowa i słodka kruszonka nadają mu świeży i doskonały smak. Poznaj przepis Ewy Wachowicz na słodkie, wyrośnięte i bardzo puszyste ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe jest tradycyjnym, polskim wypiekiem, przygotowywanym głównie na święta. Uwielbiam jego delikatny smak, więc piekę go znacznie częściej, jako słodki deser do kawy dla całej rodziny. Ciasto drożdżowe przepisu Ewy Wachowicz jest puszyste, delikatne, z pomarańczową nutą i otulone słodką kruszonką, która doskonale komponuje się z plackiem.

Do przygotowania ciasta drożdżowego używaj wyłącznie składników w temperaturze pokojowej. Pamiętaj również, że drożdże należy rozpuścić w podgrzanym mleku, jednak nie może być gorące, ponieważ zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Ciasto drożdżowe ucieram ręką, aby było jak najbardziej puszyste i delikatne.

Ciasto drożdżowe z kruszonką smakuje równie doskonale w towarzystwie śliwek. Tu znajdziesz przepis na wyśmienity drożdżowiec z węgierkami .

Przepis na ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Składniki na dużą blachę o wymiarach 36x24 cm:

  • 700 g mąki tortowej typ 450

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 250 ml mleka

  • 80 g drożdży

  • 150 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 125 ml oleju roślinnego

  • skórka pomarańczowa

  • pół łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła

  • 40 g cukru pudru

  • 50 g mąki tortowej

  • opakowanie cukru wanilinowego

Jak przygotować ciasto drożdżowe przepisu Ewy Wachowicz?

Na początku przygotuj zaczyn drożdżowy na ciasto: podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużej miski wsyp pokruszone drożdże, zalej je mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką, aby ciasto urosło.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Do ciasta dodaj żółtka, przesianą mąkę, olej, skórkę pomarańczową, wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i wyrabiaj ręcznie przez 15-20 minut do połączenia wszystkich składników. Ciasto ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Przygotuj kruszonkę: w misce utrzyj ręcznie masło, cukier i mąkę, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.

Blachę wysmaruj masłem i przełóż masę drożdżową, następnie pokrusz ciasto na kruszonkę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy