Smakosze.pl
Ciasto ze śliwkami

canva/Daniela Baumann

Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

2 Września 2021

(Ostatnia zmiana: 12 Września 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiele osób rezygnuje z robienia domowego ciasta drożdżowego, bo dużo przy nim pracy. Jednak pokażemy wam, że można je zrobić szybko i prosto. Wyrabianie będzie zbędne. Składniki połączymy łyżką. Oto przepis na najprostsze ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka. Ten zestaw idealnie się dopełnia i doskonale smakuje. Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj z ich dodatkiem błyskawiczne ciasto drożdżowe. Pokażemy, że nie musisz go długo wyrabiać, lecz wystarczy, że tylko wymieszasz składniki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 40 g drożdży

  • 100 g cukru

  • 100 ml letniego mleka

  • szczypta soli

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 75 dag śliwek węgierek

Na kruszonkę:

  • szklanka mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 100 g masła

pasztet

Jak zrobić pasztet z mięsa po rosole?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta drożdżowego ze śliwkami

Mąkę wsyp do miski, skrusz do niej drożdże. Dodaj cukier, letnie mleko, szczyptę soli, jajka i olej. Nie mieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.

Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę. Śliwki ułóż dość ciasno na cieście. Posyp kruszonką przygotowaną z podanych składników.

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C i piecz ok. 50 minut.

mieszanie ciasta

mieszanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/Nicole Michalou, Pexels

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska, racuchy

Przepisy

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Czytaj więcej >
Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód

Przepisy

Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Czytaj więcej >