Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania
Wiele osób rezygnuje z robienia domowego ciasta drożdżowego, bo dużo przy nim pracy. Jednak pokażemy wam, że można je zrobić szybko i prosto. Wyrabianie będzie zbędne. Składniki połączymy łyżką. Oto przepis na najprostsze ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka. Ten zestaw idealnie się dopełnia i doskonale smakuje. Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj z ich dodatkiem błyskawiczne ciasto drożdżowe. Pokażemy, że nie musisz go długo wyrabiać, lecz wystarczy, że tylko wymieszasz składniki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania
Składniki:
500 g mąki
40 g drożdży
100 g cukru
100 ml letniego mleka
szczypta soli
3 jajka
1/2 szklanki oleju
75 dag śliwek węgierek
Na kruszonkę:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100 g masła
Przygotowanie ciasta drożdżowego ze śliwkami
Mąkę wsyp do miski, skrusz do niej drożdże. Dodaj cukier, letnie mleko, szczyptę soli, jajka i olej. Nie mieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę. Śliwki ułóż dość ciasno na cieście. Posyp kruszonką przygotowaną z podanych składników.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C i piecz ok. 50 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Nicole Michalou, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli