Smakosze.pl Przepisy Wilgotne ciasto drożdżowe z solidną porcją masła i owocami
canva

Wilgotne ciasto drożdżowe z solidną porcją masła i owocami

27 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Puszyste, a jednocześnie wilgotne czyli lekkie, a zarazem ciężkie. Takie, zdaniem smakoszy, powinno być ciasto drożdżowe. Jak taki ideał osiągnąć? Z pewnością to kwestia składników, a dokładniej masła.

Ciasto drożdżowe z solidnym dodatkiem masła jest o niebo lepsze od tego nadmiernie puchatego. Masło dodaje bowiem temu wypiekowi nie tylko smaku, ale też przyjemnej wilgotności.

Doskonałym dopełnieniem takiego ciasta będą owoce, najlepiej sezonowe. Teraz możesz sięgnąć po śliwki czy jabłka, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, jagody czy truskawki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto drożdżowe z solidną porcją masła

Składniki:

  • 4 dag świeżych drożdży

  • 15 dag cukru

  • szklanka mleka

  • 12 dag masła

  • 50 dag mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 3 jajka

  • 75 dag śliwek węgierek

  • łyżka cukru brązowego

  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie ciasta drożdżowego z owocami

Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło pokrój na kawałki, umieść w rondelku, dodaj pozostały cukier, całość rozpuść na małym ogniu, przestudź.

Mąkę wsyp do dużej miski, wlej zmiksowane jajka, dodaj szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszaj, a potem krótko wyrabiaj.

Dalej wyrabiaj dolewając stopniowo płynne masło. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę. Ciasto ponownie wyrób, przełóż do natłuszczonej formy. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.

Na wierzchu ciasta ułóż ścisło śliwki kładąc je skórką do dołu. Posyp je brązowym cukrem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Smacznego!

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: beszamelse

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy