Wilgotne ciasto drożdżowe z solidną porcją masła i owocami
Puszyste, a jednocześnie wilgotne czyli lekkie, a zarazem ciężkie. Takie, zdaniem smakoszy, powinno być ciasto drożdżowe. Jak taki ideał osiągnąć? Z pewnością to kwestia składników, a dokładniej masła.
Ciasto drożdżowe z solidnym dodatkiem masła jest o niebo lepsze od tego nadmiernie puchatego. Masło dodaje bowiem temu wypiekowi nie tylko smaku, ale też przyjemnej wilgotności.
Doskonałym dopełnieniem takiego ciasta będą owoce, najlepiej sezonowe. Teraz możesz sięgnąć po śliwki czy jabłka, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, jagody czy truskawki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto drożdżowe z solidną porcją masła
Składniki:
-
4 dag świeżych drożdży
-
15 dag cukru
-
szklanka mleka
-
12 dag masła
-
50 dag mąki pszennej
-
szczypta soli
-
3 jajka
-
75 dag śliwek węgierek
-
łyżka cukru brązowego
-
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie ciasta drożdżowego z owocami
Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło pokrój na kawałki, umieść w rondelku, dodaj pozostały cukier, całość rozpuść na małym ogniu, przestudź.
Mąkę wsyp do dużej miski, wlej zmiksowane jajka, dodaj szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszaj, a potem krótko wyrabiaj.
Dalej wyrabiaj dolewając stopniowo płynne masło. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę. Ciasto ponownie wyrób, przełóż do natłuszczonej formy. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Na wierzchu ciasta ułóż ścisło śliwki kładąc je skórką do dołu. Posyp je brązowym cukrem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamelse