Smakosze.pl Przepisy Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania
canva/Daniela Baumann

Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

2 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiele osób rezygnuje z robienia domowego ciasta drożdżowego, bo dużo przy nim pracy. Jednak pokażemy wam, że można je zrobić szybko i prosto. Wyrabianie będzie zbędne. Składniki połączymy łyżką. Oto przepis na najprostsze ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ciasto drożdżowe , śliwki i kruszonka. Ten zestaw idealnie się dopełnia i doskonale smakuje. Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj z ich dodatkiem błyskawiczne ciasto drożdżowe. Pokażemy, że nie musisz go długo wyrabiać, lecz wystarczy, że tylko wymieszasz składniki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 40 g drożdży

  • 100 g cukru

  • 100 ml letniego mleka

  • szczypta soli

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 75 dag śliwek węgierek

Na kruszonkę:

  • szklanka mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 100 g masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego ze śliwkami

Mąkę wsyp do miski, skrusz do niej drożdże. Dodaj cukier, letnie mleko, szczyptę soli, jajka i olej. Nie mieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.

Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę. Śliwki ułóż dość ciasno na cieście. Posyp kruszonką przygotowaną z podanych składników.

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C i piecz ok. 50 minut.

mieszanie ciasta
mieszanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/Nicole Michalou, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy