Smakosze.pl
Zupa ogórkowa

Canva / CCat82

Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej?

2 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują ją na obiad. Okazuje się, że łatwo o niepozorny błąd, który może zrujnować nasz specjał. Mowa o dodawaniu ogórków w nieodpowiednim momencie. Najlepiej umieszczać je w zupie dopiero pod koniec gotowania.

Zupa ogórkowa jest jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą jej walorów smakowych, które wynikają z dodatku startych ogórków kiszonych. Warto pamiętać, że wybranie złego momentu może wiązać się ze sporym rozczarowaniem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy dodawać ogórki do zupy?

Wiele osób zapewne sądzi, że ogórki można umieścić w wywarze w praktycznie dowolnym momencie. Jednak takie podejście jest błędne. Zupa ogórkowa wyjdzie znacznie lepiej, jeśli ogórki kiszone dodamy na samym końcu.

Zupa ogórkowa wiele razy gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie od Jakuba Kuronia. Dziś nasza uwaga skupi się na dodawaniu ogórków kiszonych. Nie od dziś wiadomo, że są one źródłem cennych składników odżywczych.

Między innymi z uwagi na zawartość witamin oraz minerałów, ogórki kiszone powinniśmy dodawać do zupy dopiero pod koniec gotowania. Ich długotrwałe podgrzewanie znacząco obniża pożywność specjału.

Jajecznica

Najlepszy początek dnia - jajecznica smażona na boczniakach

CZYTAJ DALEJ

Nie tylko składniki odżywcze sprawiają, że ogórki kiszone należy umieszczać w wywarze dopiero na samym końcu. Zrobienie tego wcześniej może sprawić, że ziemniaki gotujące się w zupie będą twarde. Z pewnością lepiej unikać takiego scenariusza.

O czym jeszcze pamiętać, kiedy w grę wchodzi zupa ogórkowa?

Zupa ogórkowa może być również wzbogacona o zalewę z kiszonek. Wówczas jej smak stanie się jeszcze bardziej intensywny. Oczywiście sok z ogórków także dodajemy pod koniec gotowania zupy.

Starte ogórki kiszone przed umieszczeniem w wywarze warto podsmażyć przez chwilę na maśle. Wtedy dodatkowo podkreślimy ich walory smakowe, a sama zupa ogórkowa będzie nie lada pokusą dla domowników. Jakiś czas temu przedstawialiśmy szybki i niedrogi przepis na uwielbiany specjał.

Pyszna zupa ogórkowa

Pyszna zupa ogórkowa

Canva / dziewul

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać czosnek bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >