Smakosze.pl
Zupa ogórkowa

Canva / CCat82

Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej?

2 Września 2021

(Ostatnia zmiana: 13 Września 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują ją na obiad. Okazuje się, że łatwo o niepozorny błąd, który może zrujnować nasz specjał. Mowa o dodawaniu ogórków w nieodpowiednim momencie. Najlepiej umieszczać je w zupie dopiero pod koniec gotowania.

Zupa ogórkowa jest jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą jej walorów smakowych, które wynikają z dodatku startych ogórków kiszonych. Warto pamiętać, że wybranie złego momentu może wiązać się ze sporym rozczarowaniem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy dodawać ogórki do zupy?

Wiele osób zapewne sądzi, że ogórki można umieścić w wywarze w praktycznie dowolnym momencie. Jednak takie podejście jest błędne. Zupa ogórkowa wyjdzie znacznie lepiej, jeśli ogórki kiszone dodamy na samym końcu.

Zupa ogórkowa wiele razy gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie od Jakuba Kuronia. Dziś nasza uwaga skupi się na dodawaniu ogórków kiszonych. Nie od dziś wiadomo, że są one źródłem cennych składników odżywczych.

Między innymi z uwagi na zawartość witamin oraz minerałów, ogórki kiszone powinniśmy dodawać do zupy dopiero pod koniec gotowania. Ich długotrwałe podgrzewanie znacząco obniża pożywność specjału.

Jajecznica

Najlepszy początek dnia - jajecznica smażona na boczniakach

CZYTAJ DALEJ

Nie tylko składniki odżywcze sprawiają, że ogórki kiszone należy umieszczać w wywarze dopiero na samym końcu. Zrobienie tego wcześniej może sprawić, że ziemniaki gotujące się w zupie będą twarde. Z pewnością lepiej unikać takiego scenariusza.

O czym jeszcze pamiętać, kiedy w grę wchodzi zupa ogórkowa?

Zupa ogórkowa może być również wzbogacona o zalewę z kiszonek. Wówczas jej smak stanie się jeszcze bardziej intensywny. Oczywiście sok z ogórków także dodajemy pod koniec gotowania zupy.

Starte ogórki kiszone przed umieszczeniem w wywarze warto podsmażyć przez chwilę na maśle. Wtedy dodatkowo podkreślimy ich walory smakowe, a sama zupa ogórkowa będzie nie lada pokusą dla domowników. Jakiś czas temu przedstawialiśmy szybki i niedrogi przepis na uwielbiany specjał.

Pyszna zupa ogórkowa

Pyszna zupa ogórkowa

Canva / dziewul

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Świeże owoce potrafią przyciągać muszki owocówki

Porady

Jak raz na zawsze pozbyć się muszek z kuchni bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Domowy pasztet — sprawdzone patenty

Porady

Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?

Czytaj więcej >
śledzie z cebulą

Porady

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

Czytaj więcej >
brukselka

Porady

Jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem?

Czytaj więcej >
Ugotowany biały ryż w garnku

Porady

Jak prawidłowo gotować ryż?

Czytaj więcej >
Smażenie jajecznicy na patelni

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia jajecznicy

Czytaj więcej >