Smakosze.pl
krokiety

canva/Q77photo

Prosty przepis na krokiety z leśnymi grzybami

10 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubisz naleśniki? A chcesz je zamienić w pyszne, pożywne danie? Proponujemy przygotować z nich krokiety z leśnymi grzybami. Będzie to potrawa sezonowa, ale przy niedostępności świeżych, leśnych grzybów możesz je zastąpić mrożonymi lub pieczarkami.

Krokiety są doskonałe na obiad. Warto je podać z gorącym, czerwonym barszczem albo surówką. Nasze przygotowaliśmy w panierce, ale jeśli chcesz ograniczyć nieco ich kaloryczność, możesz z niej zrezygnować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na krokiety z leśnymi grzybami

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 50 dag leśnych grzybów

  • 2 łyżki masła

  • 1 cebula

  • tymianek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • szklanka tartej bułki

  • olej do smażenia

kalafior w słoiku

Przepyszny kiszony kalafior na zimę - mamy niezawodny przepis

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie krokietów z grzybami

Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Powinno mieć konsystencję, gęstej, płynnej śmietanki. Odstaw je na 10-15 minut. Potem usmaż cienkie naleśniki.

Grzyby oczyść, drobno pokrój. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj grzyby. Oprósz solą i pieprzem, dodaj tymianek i gałkę duś, aż odparuje cały płyn.

Farsz wystudź, wymieszaj z jajkiem, dopraw do smaku. Smaruj nim naleśniki i formuj z nich krokiety.

Każdy krokiet panieruj w rozmieszanym jajku i tartej bułce. Krokiety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i usmaż je na rumiano.

krojone grzyby

krojone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/Juan Moyano

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Przepisy

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Czytaj więcej >