Smakosze.pl
kalafior w słoiku

canva/oksanashufrych

Przepyszny kiszony kalafior na zimę - mamy niezawodny przepis

2 Września 2021

(Ostatnia zmiana: 14 Września 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Miłośników niezwykłych przetworów namawiamy do przygotowania oryginalnej przekąski. Będzie nią kiszony kalafior na zimę. Jest niezwykle prosty do zrobienia, a jego smak zachwyci nawet największych smakoszy. Kiszony kalafior sprawdzi się też w roli dodatku do obiadu.

Kalafior to warzywo, które znacie głównie jako jarzynę. Podany ze zrumienioną bułeczką, często gości na wakacyjnych stołach. Jest też lubianym dodatkiem do zup. Jeśli zaś chodzi o przetwory, zwykle dodaje się go do marynowanych sałatek. Niestety ocet tłumi jego smak.

My namawiamy do przygotowania kalafiorowej kiszonki, bo ma wiele zalet. Jest prosta do zrobienia, a smak kiszonego kalafiora nie ma sobie równych. Kiszonkę można przechowywać nawet rok, bez utraty jej najatrakcyjniejszych walorów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszonego kalafiora na zimę

Składniki:

  • 1 świeży kalafior

  • 1 mała marchewka

  • kawałek czerwonej papryki

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 2-3 ząbki czosnku

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • woda

  • niejodowana sól

Zupa ogórkowa

Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kiszonego kalafiora

Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub talarki. Paprykę umyj, pokrój w paski.

2-3 wyparzone słoiki napełnij różyczkami kalafiora, przekładając je kawałkami papryki i marchewki. Do każdego słoika włóż kawałek chrzanu, przekrojony ząbek czosnku i po kilka ziaren przypraw.

Zagotuj ok. 1,5 l wody. Dodaj do niej 1,5-2 łyżki niejodowanej soli, chwilę gotuj. Gorącą solanką zalej różyczki kalafiora.

Słoiki szczelnie zamknij, pozostaw na ok. 10 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, gdy woda zmętnieje, wynieś je w chłodne, ciemne miejsce.

krojenie kalafiora

krojenie kalafiora

Źródło zdjęcia: canva/kajakiki

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jajecznica na patelni

Przepisy

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Czytaj więcej >
faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >