Proste sposoby na idealne ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe nie zawsze się udaje, lecz istnieją metody, które gwarantują sukces - jedną z nich jest natychmiastowe wyjęcie ciasta z piekarnika zaraz po upieczeniu. Dzięki temu będzie chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. Po wyrośnięciu warto je przykryć pergaminem, co pozwoli uzyskać jeszcze lepszą fakturę oraz delikatność.
Ciasto drożdżowe wymaga od piekącego dość dużo uwagi. Aby przygotować je jak najlepiej, należy stosować się do kilku zasad, które ułatwiają uzyskanie smacznego i dobrze prezentującego się wypieku. Podstawą oczywiście są składniki o najlepszej jakości - korzystając z dobrej mąki i jajek, osiąga się najlepsze efekty.
Zaraz po upieczeniu należy natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostawienie go wewnątrz, może zbyt mocno wysuszyć skórkę, która stanie się twarda i niesmaczna. Gdy skończymy wyrabianie ciasta i urośnie ono wystarczająco mocno, zamień ściereczkę na pergamin. Uchroni delikatną masę przed przedwczesnym zasuszeniem.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.
Przepis na podstawowe ciasto drożdżowe
Składniki:
600 g mąki pszennej
2 jajka
40 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru (w przypadku wytrawnego ciasta wystarczy jedna)
szczypta soli
Wszystkie składniki, poza mlekiem, powinny mieć temp. pokojową. Do miski wsyp przesianą mąkę. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę oleju. Odstaw mleko na 15 minut, żeby drożdże zaczęły swoją pracę.
Do miski z mąką wbij jajka, dodaj sól, trzy łyżki cukru i zaczyn drożdżowy. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie w taki sposób, aby dostało się do niego sporo powietrza. Gdy uzyskasz gładką kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu nakłuj je palcem, aby uszło z niego powietrze. Podziel je na odpowiedniej wielkości części, włóż do formy nasmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 45 minut lub do uzyskania pięknej, złocistej skórki.
Gotowe bułeczki drożdżowe z nadzieniem jabłkowym.
Źródło: from_my_point_of_view, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: porady.interia.pl; palcelizac.pl