Ciasto jubileuszowe według receptury siostry Anastazji. Wypiek na specjalne okazje
Chcecie zaskoczyć gości niezwykłą słodkością? Przygotujcie wyjątkowe ciasto jubileuszowe według receptury siostry Anastazji. Ten wypiek na specjalne okazje łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Co prawda na jego przygotowanie trzeba zarezerwować trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Na co dzień lubimy szybkie ciasta, które wystarczy tylko zmiksować i upiec. Na specjalne okazje wybieramy jednak bardziej wymyślne i wytworne wypieki. Zwykle składają się z kilku pysznych warstw, dzięki czemu nie tylko doskonale wyglądają, ale też smakują. Dziś przygotujemy wspólnie ciasto jubileuszowe według przepisu siostry Anastazji.
Ciasto jubileuszowe według receptury siostry Anastazji
Składniki:
na masę serową:
-
30 dag masła lub margaryny
-
30 dag cukru pudru
-
12 jajek
-
1,2 kg mielonego twarogu
-
1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
na biszkopt:
-
4 jajka
-
0,75 szklanki drobnego cukru
-
0,5 szklanki mąki pszennej
-
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki wody
na masę orzechową:
-
1 szklanka mleka
-
25 dag zmielonych orzechów
-
2 jajka
-
15 dag cukru
-
37 dag masła
na masę jabłkową:
-
1 kg winnych jabłek
-
1 łyżka masła
-
1 galaretka owocowa
na polewę:
-
20 dag czekolady gorzkiej
-
1 łyżka oleju
oraz:
-
duży słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie ciasta
Na masę serową masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Miksuj dalej, dodając kolejno po jednym żółtku. Twaróg zmiksuj z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, dodawaj stopniowo do ucieranej masy maślanej.
Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie równe części. Każdą przełóż do dużej, prostokątnej formy (35 × 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 180 st. C.
Na biszkopt białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijaj, dodając do niej stopniowo cukier. Dodaj żółtka i całość delikatnie wymieszaj. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia wprost do masy jajecznej, dodaj wodę, delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej również do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w 180 st. C. Wystudź, przekrój na dwa, cieńsze blaty.
Na masę orzechową mleko zagotuj, zalej nim orzechy, wystudź. Jajka ubijaj z cukrem na parze przez ok. 5 minut. Potem zdejmij miskę z pary i całość ubijaj, aż wystygnie. Masło zmiksuj, dalej miksuj, dodając do niego wystudzoną masę jajeczną. Dodaj orzechy, wymieszaj.
Na masę jabłkową jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Masło rozpuść w garnku, dodaj do niego jabłka, przesmaż je. Garnek zdejmij z ognia, wsyp galaretkę, całość mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Przestudź.
Składanie ciasta: jeden sernik posmaruj połową powideł, przykryj połową masy orzechowej, a potem blatem biszkoptu. Na biszkopt połóż masę jabłkową i drugi biszkopt. Rozsmaruj na nim resztę masy orzechowej i powideł. Przykryj drugim sernikiem.
Na polewę czekoladę połam na kawałki. Umieść w miseczce razem z olejem. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Czekoladą posmaruj wierzch ciasta. Całość wystudź, a potem wstaw na kilka godzin do lodówki.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na cytrynowiec siostry Anastazji , a także na sernik kalifornijski siostry Anastazji .
Źródło zdjęcia: canva/Sergei_Tremasov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-wypieki