Smakosze.pl
omlet ze szczawiem

canva/milanfoto

Wiosenny omlet ze szczawiem. Odświeżające śniadanie

30 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Macie ochotę na oryginalny, poranny posiłek? Przygotujcie wiosenny omlet ze szczawiem. Wasze śniadanie będzie sycące i odświeżające dzięki połączeniu pożywnych jajek i kwaśnego warzywa. Zrobicie je błyskawicznie, wystarczy, że wcześniej wybierzecie się na krótki spacer.

Młode listki szczawiu pojawiają się, gdy tylko zrobi się trochę cieplej. Zwykle na przełomie kwietnia i maja. Można je spotkać w przydomowych ogródkach, na łąkach i polanach. Oczywiście nie należy zbierać szczawiu w pobliżu ruchliwych ulic, bo będzie zanieczyszczony. Bez problemu kupicie go również na bazarkach.

zupa pomidorowa

Kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy? Większość Polaków nie ma pojęcia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie omleta ze szczawiem jest bardzo proste. Wystarczy przesmażyć listki, zalać je masą jajeczną i usmażyć. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale też korzystne dla naszego zdrowia. Jajka neutralizują bowiem działanie kwasu szczawiowego zawartego w zielonych liściach.

Wiosenny omlet ze szczawiem

Składniki:

  • 2 garście młodych liści szczawiu

  • 1 łyżka masła

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

Przygotowanie omleta

Listki szczawiu przebierz, dokładnie opłucz i osusz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp posiekany szczaw, przesmaż go, co jakiś czas mieszając.

Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. Roztrzep całość rózgą lub widelcem, nadając jej puszystości.

Masę jajeczną wylej na patelnię i równomiernie rozprowadź. Patelnię przykryj i smaż omlet na małym ogniu, aż wierzch się zetnie.

Możesz też usmażyć omlet w tradycyjny sposób, tzn. gdy usmaży się z jednej strony, obrócić na go na drugą stronę i dosmażyć.

Wskazówka:

Pod koniec smażenia omlet możesz posypać startym serem. Roztopi się, dodając potrawie smaku.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na omlet z płatkami owsianymi, a także na omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia.

siekanie szczawiu

siekanie szczawiu

Źródło zdjęcia: canva/kivitimov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Syrop z pora

Przepisy

Zalej nim pokrojonego pora i odstaw na 6 godzin. Syrop ma niezwykłe działanie

Czytaj więcej >
Siostra Anastazja robi dufinki z ugotowanych ziemniaków

Przepisy

Siostra Anastazja robi dufinki z ugotowanych ziemniaków. Lepszy dodatek niż frytki

Czytaj więcej >
Róże karnawałowe

Przepisy

Elegantsze niż pączki i faworki. Róże karnawałowe zachwycają wyglądem i smakiem

Czytaj więcej >
zimne nóżki

Przepisy

Strzelczyk pokazał najprostszy patent na mięsne galaretki. Nie ma opcji, że się nie uda

Czytaj więcej >
tani obiad ziemniaki

Przepisy

Sycące ziemniaki po cabańsku. Prosty, tani obiad z piekarnika

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Nie musisz parzyć i zawijać. Znamy szybszy sposób na gołąbki

Czytaj więcej >