Macie ochotę na oryginalny, poranny posiłek? Przygotujcie wiosenny omlet ze szczawiem. Wasze śniadanie będzie sycące i odświeżające dzięki połączeniu pożywnych jajek i kwaśnego warzywa. Zrobicie je błyskawicznie, wystarczy, że wcześniej wybierzecie się na krótki spacer.
Młode listki szczawiu pojawiają się, gdy tylko zrobi się trochę cieplej. Zwykle na przełomie kwietnia i maja. Można je spotkać w przydomowych ogródkach, na łąkach i polanach. Oczywiście nie należy zbierać szczawiu w pobliżu ruchliwych ulic, bo będzie zanieczyszczony. Bez problemu kupicie go również na bazarkach.
Kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy? Większość Polaków nie ma pojęcia
CZYTAJ DALEJPrzygotowanie omleta ze szczawiem jest bardzo proste. Wystarczy przesmażyć listki, zalać je masą jajeczną i usmażyć. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale też korzystne dla naszego zdrowia. Jajka neutralizują bowiem działanie kwasu szczawiowego zawartego w zielonych liściach.
Wiosenny omlet ze szczawiem
Składniki:
2 garście młodych liści szczawiu
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mleka
sól, pieprz
Przygotowanie omleta
Listki szczawiu przebierz, dokładnie opłucz i osusz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp posiekany szczaw, przesmaż go, co jakiś czas mieszając.
Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. Roztrzep całość rózgą lub widelcem, nadając jej puszystości.
Masę jajeczną wylej na patelnię i równomiernie rozprowadź. Patelnię przykryj i smaż omlet na małym ogniu, aż wierzch się zetnie.
Możesz też usmażyć omlet w tradycyjny sposób, tzn. gdy usmaży się z jednej strony, obrócić na go na drugą stronę i dosmażyć.
Wskazówka:
Pod koniec smażenia omlet możesz posypać startym serem. Roztopi się, dodając potrawie smaku.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na omlet z płatkami owsianymi, a także na omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia.
siekanie szczawiu
Źródło zdjęcia: canva/kivitimov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Odpowiedź zaskakuje
Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik
Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek
Źródło: gotujmy