Wiosenny omlet ze szczawiem. Odświeżające śniadanie
Macie ochotę na oryginalny, poranny posiłek? Przygotujcie wiosenny omlet ze szczawiem. Wasze śniadanie będzie sycące i odświeżające dzięki połączeniu pożywnych jajek i kwaśnego warzywa. Zrobicie je błyskawicznie, wystarczy, że wcześniej wybierzecie się na krótki spacer.
Młode listki szczawiu pojawiają się, gdy tylko zrobi się trochę cieplej. Zwykle na przełomie kwietnia i maja. Można je spotkać w przydomowych ogródkach, na łąkach i polanach. Oczywiście nie należy zbierać szczawiu w pobliżu ruchliwych ulic, bo będzie zanieczyszczony. Bez problemu kupicie go również na bazarkach.
Przygotowanie omleta ze szczawiem jest bardzo proste. Wystarczy przesmażyć listki, zalać je masą jajeczną i usmażyć. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale też korzystne dla naszego zdrowia. Jajka neutralizują bowiem działanie kwasu szczawiowego zawartego w zielonych liściach.
Wiosenny omlet ze szczawiem
Składniki:
2 garście młodych liści szczawiu
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mleka
sól, pieprz
Przygotowanie omleta
Listki szczawiu przebierz, dokładnie opłucz i osusz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp posiekany szczaw, przesmaż go, co jakiś czas mieszając.
Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. Roztrzep całość rózgą lub widelcem, nadając jej puszystości.
Masę jajeczną wylej na patelnię i równomiernie rozprowadź. Patelnię przykryj i smaż omlet na małym ogniu, aż wierzch się zetnie.
Możesz też usmażyć omlet w tradycyjny sposób, tzn. gdy usmaży się z jednej strony, obrócić na go na drugą stronę i dosmażyć.
Wskazówka:
Pod koniec smażenia omlet możesz posypać startym serem. Roztopi się, dodając potrawie smaku.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na omlet z płatkami owsianymi, a także na omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/kivitimov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Odpowiedź zaskakuje
Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik
Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek
Źródło: gotujmy