Smakosze.pl
zupa pomidorowa

canva/vural, Getty Images

Kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy? Większość Polaków nie ma pojęcia

30 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Planujecie dziś ugotować zupę pomidorową? Sprawdźcie, kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy. Większość Polaków nie ma pojęcia i popełnia jeden błąd, przez który zupa znacznie traci na smaku i wyrazie. Wy też się go wystrzegajcie.

Zupę pomidorową gotujemy często, bo lubi ją niemal każdy. Zazwyczaj zamienia się w nią rosół z poprzedniego dnia, dla urozmaicenia smaku. Pomidorowy smak wywar uzyskuje dzięki dodatkowi świeżych pomidorów lub z puszki, ewentualnie za sprawą przecieru lub koncentratu pomidorowego.

Faszerowana cukinia Jakuba Kuronia - prosty przepis

Kuroń pokazał, czym faszeruje cukinię. Niesamowite rarytasy

CZYTAJ DALEJ

Kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy?

Wiele osób dodaje zbyt wcześnie koncentrat pomidorowy lub przecier do wywaru. To sprawia, że pomidory tracą smak i cała zupa przez to staje się mniej wyrazista.

Pomidorowe przetwory najlepiej dodawać do zupy pod koniec gotowania. Dobrze, gdy w wywarze znajdują się już wszystkie składniki poza śmietaną. Koncentrat pomidorowy lub przecier wystarczy gotować z zupą 5 minut. Wtedy zupa będzie najbardziej esencjonalna.

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • ok. 50 dag wołowiny na rosół

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • mały koncentrat pomidorowy

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 100 ml kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie zupy

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż się zagotuje. Usuń szumowinę, dodaj obrane warzywa, ziarna ziela i trochę soli.

Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj do zupy koncentrat i przecier pomidorowy. Całość gotuj ok. 5 minut, dodaj łyżeczkę cukru.

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, rozprowadź ją chochlą zupy, wlej do garnka, zamieszaj, zagotuj. Zupę dopraw do smaku.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na zupę pomidorową z ketchupem, a także na pomidorówkę Tomasza Strzelczyka.

koncentrat pomidorowy

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >
Filiżanka kawy z solą

Porady

Nie mleko, nie cukier. Jest zdecydowanie lepszy sposób na goryczkę w kawie

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Żadne drogie środki chemiczne. Przypalony garnek wyczyścisz na błysk tanim produktem

Czytaj więcej >
Gotowanie ziemniaków

Porady

Oprócz soli dolej do wrzątku 1 składnik. Nie ma lepszego sposobu na gotowanie ziemniaków

Czytaj więcej >
Jajko do rosołu? Efekt powala

Porady

Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu

Czytaj więcej >