Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy? Większość Polaków nie ma pojęcia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.04.2022 10:48

Kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy? Większość Polaków nie ma pojęcia

zupa pomidorowa
canva/vural, Getty Images

Planujecie dziś ugotować zupę pomidorową? Sprawdźcie, kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy. Większość Polaków nie ma pojęcia i popełnia jeden błąd, przez który zupa znacznie traci na smaku i wyrazie. Wy też się go wystrzegajcie.

Zupę pomidorową gotujemy często, bo lubi ją niemal każdy. Zazwyczaj zamienia się w nią rosół z poprzedniego dnia, dla urozmaicenia smaku. Pomidorowy smak wywar uzyskuje dzięki dodatkowi świeżych pomidorów lub z puszki, ewentualnie za sprawą przecieru lub koncentratu pomidorowego.

Kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy?

Wiele osób dodaje zbyt wcześnie koncentrat pomidorowy lub przecier do wywaru. To sprawia, że pomidory tracą smak i cała zupa przez to staje się mniej wyrazista.

Pomidorowe przetwory najlepiej dodawać do zupy pod koniec gotowania. Dobrze, gdy w wywarze znajdują się już wszystkie składniki poza śmietaną. Koncentrat pomidorowy lub przecier wystarczy gotować z zupą 5 minut. Wtedy zupa będzie najbardziej esencjonalna.

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • ok. 50 dag wołowiny na rosół

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • mały koncentrat pomidorowy

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 100 ml kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie zupy

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż się zagotuje. Usuń szumowinę, dodaj obrane warzywa, ziarna ziela i trochę soli.

Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj do zupy koncentrat i przecier pomidorowy. Całość gotuj ok. 5 minut, dodaj łyżeczkę cukru.

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, rozprowadź ją chochlą zupy, wlej do garnka, zamieszaj, zagotuj. Zupę dopraw do smaku.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na zupę pomidorową z ketchupem, a także na pomidorówkę Tomasza Strzelczyka.

koncentrat pomidorowy
Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy