Smakosze.pl
Ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi

canva/GreenArtPhotography

Ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi

27 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pizza to tradycyjne, włoskie danie, które pokochał cały świat. Cienkie, delikatne ciasto z kruchymi brzegami, aromatyczny sos pomidorowy i świeże dodatki sprawiły, że pizza jest podawana niemal w każdej restauracji. Sprawdź, jak przygotować proste, ale doskonałe ciasto, które zabierze Cię w kulinarną podróż do słonecznej Italii.

Najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak zastosowanie najprostszych składników oraz kilku sprawdzonych trików sprawi, że przygotujesz placek jak z tradycyjnej, włoskiej pizzerii.

Włoska pizza słynie również z doskonałego sosu oraz najwyższej jakości składników. Sos pomidorowy przygotuj ze świeżych pomidorów, dodaj oliwę, ulubione dodatki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem i aromatem dania. Poniżej znajdziesz przepis na włoskie ciasto oraz kilka prostych trików, za pomocą których przygotujesz najlepszą, domową pizzę.

Składniki na ciasto na 2 pizze:

  • 600 g mąki pszennej typ 00

  • 365 ml ciepłej wody

  • 25 g drożdży

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka cukru

Jak przygotować ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi?

Na początku utrzyj drożdże z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Odstaw w suche i ciepłe miejsce na 10-15 minut. Ciasto na pizzę musi urosnąć. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj gotowy rozczyn, oliwę z oliwek, sól i ugniataj ręcznie, do uzyskania jednolitej masy, następnie ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryj suchą ściereczką, następnie uformuj cienkie placki.

Sos przygotuj z przetartych, świeżych pomidorów. Zblenduj pomidory z odrobiną soli, pieprzu, oregano, bazylii i oliwy z oliwek, aż uzyskasz gładki sos.

Po wyłożeniu sosu dodaj swoje ulubione składniki. Szynkę parmeńską oraz rukolę dodawaj wyłącznie po upieczeniu.

Włoska pizza pieczona jest przez kilka minut w piecach o bardzo wysokiej temperaturze (od 300 do nawet 480 stopni C). Krótki czas pieczenia i odpowiednia temperatura sprawiają, że ciasto jest delikatne i doskonale wypieczone. Do przygotowania idealnego ciasta w domu niezbędny jest kamień granitowy do pieczenia pizzy. Przed włożeniem ciasta do pieca, ustaw piekarnik na 230 stopni C z termoobiegiem i włóż kamień. Kamień musi nagrzewać się przez 30 minut.

Pizzę przełóż na kamień za pomocą deski lub specjalnej łopatki i piecz przez 5-8 minut, aż brzegi się zarumienią.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >