Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak
Ciasto przekładaniec orzechowy jest znakomitym deserem, idealnym na rodzinne spotkanie. Siostra Anastazja do biszkoptu dodaje wiórki kokosowe, a masę budyniową wzbogaca o słodkiego ananasa z puszki. Całość jest kremowa i przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Proste i smaczne ciasto przekładaniec orzechowy łączy w sobie dwa lekkie i aromatyczne biszkopty oraz delikatny krem z dodatkiem słodkiego ananasa. Deser siostry Anastazji z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Skusicie się?
Przepis na ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji
Składniki na biszkopt orzechowy:
-
5 dużych jaj
-
165 g cukru
-
70 g mąki pszennej
-
50 g orzechów włoskich bez skórki
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt kokosowy:
-
4 białka
-
220 g cukru
-
200 g wiórków kokosowych
Składniki na masę budyniową z ananasem:
-
4 żółtka
-
250 g masła
-
170 g cukru pudru
-
ugotowany budyń waniliowy z 1 torebki
-
1 puszka ananasów
Jak upiec ciasto przekładaniec orzechowy? Receptura siostry Anastazji jest prosta, a efekty zachwycają
Zrobienie przysmaku rozpoczynamy od wykonania biszkoptu orzechowego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je, stopniowo dodając cukier.
Nie przerywając miksowania, dodajemy żółtka. Wlewamy je pojedynczo — każde kolejne, gdy już poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy jeszcze posiekane orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i łączymy.
Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 35 minut. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jajka na drugi biszkopt i masę budyniową rozdzielamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem przeznaczonym na kokosowy placek. Wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Masę pieczemy do zrumienienia w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy do nich zimny budyń oraz pokrojonego i odsączonego z soku ananasa. W czystej formie układamy 1 blat orzechowy, a na nim umieszczamy połowę masy z owocami.
Przykrywamy plackiem kokosowym i dodajemy pozostały krem. Na wierzchu kładziemy drugi blat z orzechami. Ciasto przekładaniec przed podaniem warto dobrze schłodzić. Możemy je ozdobić wiórkami czekoladowymi, dowolną polewą lub lukrem , jeśli mamy ochotę. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy siostry Anastazji. Polecamy kruche rogaliki drożdżowe oraz znakomite ciasto z jabłkami . Są idealne do herbaty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy
-
Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: siostra-anastazja