Smakosze.pl Przepisy Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak
canva/Teleginatania; screen z filmu na kanale Wydawnictwa WAM na YouTube

Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak

14 października 2022

Ciasto przekładaniec orzechowy jest znakomitym deserem, idealnym na rodzinne spotkanie. Siostra Anastazja do biszkoptu dodaje wiórki kokosowe, a masę budyniową wzbogaca o słodkiego ananasa z puszki. Całość jest kremowa i przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.

Proste i smaczne ciasto przekładaniec orzechowy łączy w sobie dwa lekkie i aromatyczne biszkopty oraz delikatny krem z dodatkiem słodkiego ananasa. Deser siostry Anastazji z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Skusicie się?

Przepis na ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji

Składniki na biszkopt orzechowy:

  • 5 dużych jaj

  • 165 g cukru

  • 70 g mąki pszennej

  • 50 g orzechów włoskich bez skórki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt kokosowy:

  • 4 białka

  • 220 g cukru

  • 200 g wiórków kokosowych

Składniki na masę budyniową z ananasem:

  • 4 żółtka

  • 250 g masła

  • 170 g cukru pudru

  • ugotowany budyń waniliowy z 1 torebki

  • 1 puszka ananasów

Jak upiec ciasto przekładaniec orzechowy? Receptura siostry Anastazji jest prosta, a efekty zachwycają

Zrobienie przysmaku rozpoczynamy od wykonania biszkoptu orzechowego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je, stopniowo dodając cukier.

Nie przerywając miksowania, dodajemy żółtka. Wlewamy je pojedynczo — każde kolejne, gdy już poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy jeszcze posiekane orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i łączymy.

Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 35 minut. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jajka na drugi biszkopt i masę budyniową rozdzielamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem przeznaczonym na kokosowy placek. Wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Masę pieczemy do zrumienienia w nagrzanym wcześniej piekarniku.

Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy do nich zimny budyń oraz pokrojonego i odsączonego z soku ananasa. W czystej formie układamy 1 blat orzechowy, a na nim umieszczamy połowę masy z owocami.

Przykrywamy plackiem kokosowym i dodajemy pozostały krem. Na wierzchu kładziemy drugi blat z orzechami. Ciasto przekładaniec przed podaniem warto dobrze schłodzić. Możemy je ozdobić wiórkami czekoladowymi, dowolną polewą lub lukrem , jeśli mamy ochotę. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy siostry Anastazji. Polecamy kruche rogaliki drożdżowe oraz znakomite ciasto z jabłkami . Są idealne do herbaty.

Przekładaniec orzechowy jest znakomity
canva/Stefan Ionita's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy