Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.05.2022 21:52

Proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji

siostra Anastazja, ciasto z jabłkami
screen z filmu Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/fpwing

Szukacie inspiracji na pyszny wypiek? Proponujemy proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Doskonale smakuje i efektownie wygląda. Skusi się na nie każdy, nawet ten, co ogólnie za słodkościami nie przepada. Podajcie kawałek tego przysmaku do kawy lub herbaty, a dzień od razu zrobi się przyjemniejszy.

Siostra Anastazja jest kulinarnym przewodnikiem wielu osób. Jej przepisy cieszą się w naszym serwisie dużym powodzeniem. Dlatego dziś też sięgnęliśmy po jej recepturę. Tym razem na ciasto z dodatkiem jabłek. Jest proste, ale jak to u siostry Anastazji, niebanalne. Z pewnością zaskoczycie nim rodzinę i gości.

Przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami

Składniki:

na ciasto ucierane:

  • 20 dag masła

  • 20 dag cukru

  • 5 jajek

  • 30 dag mąki

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek

  • 10 dag cukru drobnego

  • ok. 12 dag mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz:

  • 4-5 jabłek

  • 4-5 łyżek tartej bułki

  • ok. 15 dag marmolady

  • 10 dag czekolady na polewę

Przygotowanie ciasta z jabłkami

Na ciasto ucierane masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku. Potem wymieszaj całość z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj łyżką. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plastry.

Na ciasto biszkoptowe białka ubij do białości. Potem dodaj cukier i ubij je na sztywno. Połącz z żółtkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto ucierane, wyrównaj powierzchnię, posyp ją tartą bułką.

Na cieście ułóż ścisło plastry jabłek. W środek każdego plastra włóż trochę marmolady. Owoce zalej ciastem biszkoptowym.

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Wystudź. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, posmaruj nią ciasto.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto "Kokosowa Śnieżynka" od siostry Anastazji, a także na kruche rogaliki siostry Anastazji.

jabłko
jabłko

Źródło zdjęcia: canva/Joe_Potato Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: urwiswakcji