Wyjątkowy patent na lukier do pączków
Lukier jest jedną z popularniejszych opcji przyozdabiania wypieków. W wersji podstawowej składa się z wody i cukru. Ten królewski wykorzystuje białko jaja, więc nie będzie odpowiedni dla osób, które unikają spożywania nabiału. Problem ten można rozwiązać, sięgając po wodę z ciecierzycy. Roślinna wersja tego lukru wykorzystuje aquafabę, czyli wodę z puszki ciecierzycy lub tę, która pozostała po jej gotowaniu. Spróbujcie jej, jeśli będziecie podejmować na świątecznych spotkaniach wegan lub osoby uczulone na jaja. Jest równie pyszna, co klasyczna.
Przepis na wyjątkowy lukier wegański
Składniki:
230 g cukru pudru
50 g aquafaby
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Aquafabę umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Ucieramy przez około 10 minut, do momentu aż lukier będzie lśniący i gęsty.
Konsystencja, do której dążymy to spadający z łyżki wolnym strumieniem płyn, który nie rozlewa się od razu. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy pączki. Odkładamy je do czasu, aż lukier zastygnie.
Wskazówka: uważajcie, by przypadkiem lukru nie zacząć ubijać. W przeciwnym wypadku nie będzie prawidłowo wysychał.
Polecamy przepisy na inne tłustoczwartkowe pyszności m.in. faworki siostry Anastazji oraz pączki kładzione łyzką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wszystkiegoslodkiego