Ciasto szachownica od Heni smakuje jak marzenie. Sam krem to mistrzostwo świata
Przepisy od blogerki kulinarnej Heni Foks cieszą się ogromną popularnością. Nie inaczej jest z recepturą na pyszne ciasto szachownica. Biało- czarne i przekładane najlepszym na świecie kremem będzie idealne na deser.
Ciasto szachownica, czyli szach mat
Jakie ciasto będzie nie tylko smakować, ale też cieszyć oczy? Warto poznać przepis na ciasto szachownica . Heni Foks piecze biało-czarny smakołyk, w którym nie brakuje delikatności i kremu budyniowego. Puszysty dwukolorowy biszkopt rozpływa się w ustach.
Lekki krem dopełnia całości, a ciasto aż prosi się o kolejną dokładkę . Teraz każdy może je upiec dzięki recepturze od Heni Foks. Można ją zobaczyć na kanale YouTube blogerki. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec ciasto szachownica z przepisu Heni Foks?
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1 budyń
- 1 ½ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie ciasta szachownica zaczniemy od ubicia jajek z cukrem i ze szczyptą soli na puszystą masę. Dolewamy do niej olej, mleko, wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy . Stopniowo wsypujemy mąkę i dalej ubijamy. Następnie ciasto dzielimy na 2 części.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Do jednej części dodajemy kakao i mleko. Składniki miksujemy. Ciasto pieczemy w jednej formie 38 cm na 36 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia tak, by powstały 2 miejsca na ciasto białe i czarne . Ciasta wylewamy do formy i rozprowadzamy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach .
Ciasto szachownica, czyli marzenie łasucha
Z ciasta po upieczeniu odkroimy brzegi i pokroimy w paski. Następnie robimy krem do ciasta. Gotujemy budyń z cukrem. Zostawiamy do przestudzenia. Paski ciasta białe i czarne układamy na przemian. Odkrojone wcześniej boki ciasta kruszymy, bo przydadzą się nam do dekoracji wierzchu .
Ciasto smarujemy kremem. Można wcześniej posmarować je wodą z cytryną lub z alkoholem. Kładziemy drugą warstwę pasków z ciasta i też smarujemy kremem, również boki ciasta. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy je do lodówki, by stężało. Po kilku godzinach podajemy . Pisaliśmy o cenach artykułów spożywczych, które rosną na potęgę . Polecaliśmy najlepszy sposób na czyszczenie piekarnika .