Smakosze.pl Przepisy Ciasto szachownica od Heni smakuje jak marzenie. Sam krem to mistrzostwo świata
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Ciasto szachownica od Heni smakuje jak marzenie. Sam krem to mistrzostwo świata

29 stycznia 2025

Przepisy od blogerki kulinarnej Heni Foks cieszą się ogromną popularnością. Nie inaczej jest z recepturą na pyszne ciasto szachownica. Biało- czarne i przekładane najlepszym na świecie kremem będzie idealne na deser.

Ciasto szachownica, czyli szach mat

Jakie ciasto będzie nie tylko smakować, ale też cieszyć oczy? Warto poznać przepis na ciasto szachownica . Heni Foks piecze biało-czarny smakołyk, w którym nie brakuje delikatności i kremu budyniowego. Puszysty dwukolorowy biszkopt rozpływa się w ustach.

Lekki krem dopełnia całości, a ciasto aż prosi się o kolejną dokładkę . Teraz każdy może je upiec dzięki recepturze od Heni Foks. Można ją zobaczyć na kanale YouTube blogerki. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

ciasto szachownica
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
To mój najlepszy przepis na kurczaka. Takich udek jeszcze nie jedliście

Jak upiec ciasto szachownica z przepisu Heni Foks?

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 1 budyń
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru

Przygotowanie ciasta szachownica zaczniemy od ubicia jajek z cukrem i ze szczyptą soli na puszystą masę. Dolewamy do niej olej, mleko, wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy . Stopniowo wsypujemy mąkę i dalej ubijamy. Następnie ciasto dzielimy na 2 części.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Do jednej części dodajemy kakao i mleko. Składniki miksujemy. Ciasto pieczemy w jednej formie 38 cm na 36 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia tak, by powstały 2 miejsca na ciasto białe i czarne . Ciasta wylewamy do formy i rozprowadzamy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach .

ciasto szachownica
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Ciasto szachownica, czyli marzenie łasucha

Z ciasta po upieczeniu odkroimy brzegi i pokroimy w paski. Następnie robimy krem do ciasta. Gotujemy budyń z cukrem. Zostawiamy do przestudzenia. Paski ciasta białe i czarne układamy na przemian. Odkrojone wcześniej boki ciasta kruszymy, bo przydadzą się nam do dekoracji wierzchu .

Ciasto smarujemy kremem. Można wcześniej posmarować je wodą z cytryną lub z alkoholem. Kładziemy drugą warstwę pasków z ciasta i też smarujemy kremem, również boki ciasta. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy je do lodówki, by stężało. Po kilku godzinach podajemy . Pisaliśmy o cenach artykułów spożywczych, które rosną na potęgę . Polecaliśmy najlepszy sposób na czyszczenie piekarnika .

ciasto szachownica
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Bieszczadzkie fuczki są 100 razy lepsze
Sanepid znów wycofuje w całym kraju. Kupiłeś, koniecznie wyrzuć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy