Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Sanepid znów wycofuje w całym kraju. Kupiłeś, koniecznie wyrzuć
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.01.2025 11:15

Sanepid znów wycofuje w całym kraju. Kupiłeś, koniecznie wyrzuć

sklep
fot. Canva

Sanepid wydał ostrzeżenie przed jednym z popularnych produktów. Kupiłeś, natychmiast go wyrzuć lub oddaj do sklepu. Skutki jego spożycia mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Salmonella w jajkach

Nie wszystkie ostrzeżenia publiczne wydawane przez służby sanitarne wydają się równie poważne. Tę jednak należy potraktować z pełną pieczołowitością. Chodzi w końcu o salmonellozę, chorobę, delikatnie mówiąc, bardzo nieprzyjemną, a przy tym niebezpieczną.

Bakterie Salmonelli powodują zatrucie, które może wyglądać jak zwykła jelitówka. Może jednak także przełożyć się na uogólnione zakażenie organizmu, a nawet na zapalenie płuc czy opon mózgowych. Tymczasem Salmonella to bakterie, które chętnie pojawią się na produktach spożywczych, jeśli nie będziemy dostatecznie przestrzegać warunków sanitarnych.

produkcja jaj

Strzelczyk robi najlepsze faworki na Tłusty Czwartek. Ten przepis jest już kultowy

Salmonella na skorupkach jajek

Do takiego naruszenia musiało widać dojść w zakładzie A.A. Kałużnych koło Wschowy. Sanepid przeprowadził tam kontrolę, która wykazała bakterie Salmonelli na powierzchni skorupek jednej z partii jajek.

Dalsza część tekstu pod filmem:

W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych – podaje Sanepid.

jajka w lodówce
fot. Canva

Uwaga na te jajka

Jajka trafiły do sklepów w wytłoczkach po 10 sztuk. Sprawdzamy więc opakowania. Feralne rozpoznajemy po numerze partii A3PL08121309 i dacie przydatności do spożycia 15.02.2025. Jajka mają też kod kreskowy nr 5 987463 142650 i oznaczenie producenta: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.

Bakterie Salmonelli nie są na szczęście odporne na wysokie temperatury. Giną już przy 74 stopniach. Jednak nie należy ryzykować – tym bardziej, jeśli istnieje ryzyko wybicia surowego jajka i kontaktu zawartości ze skażoną skorupką. Produkt należy po prostu odnieść do sklepu (jest szansa na zwrot pieniędzy) lub wyrzucić.

Poznaj też nowe prognozy cen żywności i doskonały dietetyczny chleb.

opakowanie jajek
fot. Gov.pl