Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Bieszczadzkie fuczki są 100 razy lepsze
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.01.2025 11:53

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Bieszczadzkie fuczki są 100 razy lepsze

furczki ze śmietaną
Fot. Shutterstock

Fuczki to niemal zapomniane danie przypominające placki ziemniaczane. Jednak w centrum przepisu stoją nie kartofle, a kapusta kiszona. Przez to obie potrawy są porównywalne, a jednak zupełnie inne w charakterze.

Łemkowskie fuczki

Współczesna polska kuchnia to zlepek przepisów z rożnych regionów i tradycji, poddany wpływowi okresowych niedoborów rozmaitych produktów w przed- i powojennych czasach. Jednak niektóre tradycje kulinarne zachowały swoją osobność, a nawet pozostają dziś stosunkowo mało znane. Tak jest z bieszczadzkimi fuczkami.

Wschodnie pasma Beskidów przez wieki zamieszkiwali Łemkowie – wyrazista, osobna grupa etniczna o bogatej kulturze. Tuż po wojnie zostali brutalnie wysiedleni i dziś ich tradycje żyją w różnych częściach Polski i Ukrainy. W Bieszczadach i Sądecczyznie zostały po nich ślady dawnych wsi oraz niektóre zwyczaje, w tym tradycje kulinarne.

kapusta kiszona

Strzelczyk robi najlepsze faworki na Tłusty Czwartek. Ten przepis jest już kultowy

Fuczki – placki podobne do ziemniaczanych

Podobnie jak cała kultura Łemków, także takie placki zasługują na przechowanie w pamięci. Są lekkie, mniej skrobiowe i mniej kaloryczne od ziemniaczanych, a przy tym równie łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Dalsza część tekstu pod filmem:

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka mąki owsianej (lub pszennej)
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: kminek, majeranek
  • Sól, pieprz

 

placki ziemniaczane
fot. Canva

Smażenie fuczków

Do miski wlewamy mleko i wybijamy jajko. Miksujemy i dodajemy mąkę, aż powstanie rzadkie, gładkie ciasto. Kapustę kiszoną odciskamy z soku i siekamy.Kapustę łączymy z ciastem, przyprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i kminkiem. 

Placki smażymy podobnie jak ziemniaczane, nakładając porcje łyżką na rozgrzany olej. Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem.

Wypróbuj też przepisy na marynowaną cebulę i faworki Strzelczyka.

smażone placki