Smakosze.pl Przepisy Ciocia Ania nie dodaje kajzerki do mielonych. Ma 100 razy lepszy patent
canva/cccat82

Ciocia Ania nie dodaje kajzerki do mielonych. Ma 100 razy lepszy patent

9 czerwca 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety mielone są jednym z klasyków kuchni polskiej. Ciocia Ania przygotowuje je jednak zupełnie inaczej niż wszyscy. Zamiast moczonej w mleku kajzerki, wybiera chałkę. Potrawa dzięki temu wznosi się na nowy poziom smaku.

Sekret smaku kotletów mielonych

Szefowie kuchni debatują, czy lepiej moczyć kajzerkę na kotlety mielone w mleku czy w wodzie. Tymczasem ciocia Ania dodaje do nich smakowitą chałkę. Nietypowy dodatek sprawi, że danie będzie smaczniejsze niż kiedykolwiek. Poniżej prezentujemy przepis, który z pewnością stanie się hitem w wielu domach.

Kupił wędlinę w kilku sklepach, a potem ją zważył. Był zaskoczony wynikami eksperymentu

Przepis cioci Ani na wyjątkowe kotlety mielone

Lista składników:

  • 2 kromki chałki
  • 200 ml mleka
  • 500 g mięsa mielonego (o tym jakie jest najlepsze przeczytasz tuta j)
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki bułki tartej
  • 1 niewielka cebula
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • pieprz do smaku wg uznania (najlepiej świeżo mielony)
  • 1 szklanka bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania kotletów mielonych cioci Ani

Pokrój lub porwij dwie kromki chałki na małe kawałki i włóż do miski, a następnie zalej je 200 ml mleka.Po chwili dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.

Do osobnej miski włóż mielone mięso. Dodaj do niego odciśniętą chałkę, jajko, zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wyrób mięso i uformuj z niego kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej. Gotowe kotlety smaż przez ok. 15 -20 minut. Szefowie kuchni szczególnie zalecają smażyć na tłuszczu zwierzęcym m.in. smalcu, tłuszczu gęsim i maśle. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule .

Smacznego!


Wsyp 1 łyżeczkę do zalewy. Ogórki kiszone będą trwalsze i smaczniejsze niż zwykle
Nie na przekąskę, a do pierogów. Nie uwierzysz, z czego Wachowicz robi najlepszy farsz
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy