Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie na przekąskę, a do pierogów. Nie uwierzysz, z czego Wachowicz robi najlepszy farsz
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.06.2023 14:27

Nie na przekąskę, a do pierogów. Nie uwierzysz, z czego Wachowicz robi najlepszy farsz

pierogi
Canva/glebchik, Facebook/Ewa Wachowicz

Masz ochotę na pierogi? Jednak nie ruskie ani z mięsem, tylko z bobem i boczkiem? Polecamy znakomity przepis Ewy Wachowicz. Jak się okazuje, to połączenie jest naprawdę udane, a danie smakuje wybornie. W sezonie warto pokusić się o taką małą odmianę. 

Pierogi, czyli pyszna polska potrawa

Pierogi pochodzą z Chin, ale do Polski przywędrowały w XIII wieku. Ponoć biskup Jakub Odrowąż zachwycił się ich smakiem w Kijowie. W okresie największego głodu karmił nimi osoby ubogie na południu naszego kraju. Gdy pierogi dotarły do Polski, taktowano je jako danie na specjalne okazje.

Z biegiem czasu trafiały pod strzechy. Przyrządzano je z ziemniakami, serem, kapustą i grzybami, czy mięsem. Ta potrawa na stałe zagościła w polskich domach. Jest pożywna i pyszna. My proponujemy przepis Ewy Wachowicz na zaskakujące lecz wyborne pierogi z bobem i boczkiem. 

Poszła na włoskie wesele i aż zaczęła nagrywać. Tylko tort kroją tak, jak w Polsce

Jak przyrządzi pierogi z bobem i boczkiem?

Składniki:

  • 400 ml maślanki naturalnej
  • 2 ½ szklanki mąki
  • mąka do podsypania
  • 450 g bobu świeżego lub mrożonego
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g boczku wędzonego
  • średnia cebula
  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Bób gotujemy, obieramy z łupin. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy kopczyk, wlewamy maślankę, która powinna mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, dosypujemy mąki, jeśli trzeba. Przykrywamy folią i zostawiamy na stolnicy, by odpoczęło.

Boczek kroimy, podsmażamy, podobnie robimy z cebulą. Mieszamy składniki z bobem, dokładamy ricottę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy farsz i wkładamy do lodówki, żeby stężał. 

Przygotowujemy pierogi, na wycięte krążki z ciasta nakładamy farsz, lepimy. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką i boczkiem.

Pierogi z bobem, czyli zdrowie na talerzu

Pierogi z bobem z przepisu Ewy Wachowicz są doskonałą propozycją na pyszny obiad. Bób zawiera mnóstwo błonnika, białka, witamin C, K i z grupy B oraz kwas foliowy i żelazo, potas, fosfor. 

Jedzenie bobu wpływa na pracę naszego serca, zapobiega anemii, dostarcza energii. To sezonowe warzywo zalecane jest osobom z chorobą Parkinsona, a także mającym problem z odpornością i dodatkowymi kilogramami. Pisaliśmy o przepisie na pyszny bób. Radziliśmy, jak uniknąć błędów przy gotowaniu bobu. 

bób
Canva/bokeh105

Źródło: ewawachowicz.pl