Ciocia Urszula robi puszyste naleśniki z 2 składników. Nie używa nawet mleka
Sprawdźcie, jak ciocia Urszula robi puszyste naleśniki z dwóch składników. Co ciekawe, nie używa nawet mleka, tylko jajka i budyń. Ciasta nie spulchnia proszkiem do pieczenia ani pianą z białek, a wychodzą wyjątkowo smaczne. Wy też możecie takie przygotować na śniadanie, czy podwieczorek.
Naleśniki mają wiele zalet. Są bardzo smaczne, robi się je szybko i z niewyszukanych składników. Zwykle wystarczy mąka, jajka i mleko. Dziś jednak powiemy wam, jak zrobić puszyste naleśniki nawet z dwóch składników. Będą nimi jajka i proszek budyniowy.
Jesteśmy przekonani, że puszyste naleśniki cioci Urszuli z dwóch składników przypadną wam do gustu. Wyróżniają się bowiem nie tylko pulchnością, ale też smakiem. Jakim? To już zależy, po jaki budyń sięgniecie.
Najbardziej uniwersalne w smaku będą naleśniki zrobione z budyniem śmietankowym lub waniliowym. Jeśli jednak marzycie o różowych naleśnikach, sięgnijcie po budyń malinowy albo wiśniowy. A może macie ochotę na ciemne naleśniki? Nic trudnego — wystarczy użyć budyniu czekoladowego i gotowe.
Jak ciocia Urszula robi puszyste naleśniki z dwóch składników?
Składniki
-
1 torebka budyniu o ulubionym smaku
-
2 jajka
Przygotowanie puszystych naleśników z dwóch składników
Proszek budyniowy wsyp do miski. Dodaj jajka i całość wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę zimnej wody i rozmieszaj. Dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze.
Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Jeśli nie ma nieprzywierającej powłoki, posmaruj ją cienko olejem. Wylej porcję ciasta, równomiernie je rozprowadź, wykonując patelnią kolisty ruch.
Smaż naleśnik, aż będzie z obu stron rumiany. Wtedy zdejmij go z patelni i wylej na nią następną porcję ciasta. Naleśniki podawaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na naleśniki babci Stasi , a także na naleśniki ziemniaczane .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
-
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie