Smakosze.pl Przepisy Ciocia Urszula robi puszyste naleśniki z 2 składników. Nie używa nawet mleka
canva/RitaE z Pixabay

Ciocia Urszula robi puszyste naleśniki z 2 składników. Nie używa nawet mleka

22 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak ciocia Urszula robi puszyste naleśniki z dwóch składników. Co ciekawe, nie używa nawet mleka, tylko jajka i budyń. Ciasta nie spulchnia proszkiem do pieczenia ani pianą z białek, a wychodzą wyjątkowo smaczne. Wy też możecie takie przygotować na śniadanie, czy podwieczorek.

Naleśniki mają wiele zalet. Są bardzo smaczne, robi się je szybko i z niewyszukanych składników. Zwykle wystarczy mąka, jajka i mleko. Dziś jednak powiemy wam, jak zrobić puszyste naleśniki nawet z dwóch składników. Będą nimi jajka i proszek budyniowy.

Jesteśmy przekonani, że puszyste naleśniki cioci Urszuli z dwóch składników przypadną wam do gustu. Wyróżniają się bowiem nie tylko pulchnością, ale też smakiem. Jakim? To już zależy, po jaki budyń sięgniecie.

Najbardziej uniwersalne w smaku będą naleśniki zrobione z budyniem śmietankowym lub waniliowym. Jeśli jednak marzycie o różowych naleśnikach, sięgnijcie po budyń malinowy albo wiśniowy. A może macie ochotę na ciemne naleśniki? Nic trudnego — wystarczy użyć budyniu czekoladowego i gotowe.

Jak ciocia Urszula robi puszyste naleśniki z dwóch składników?

Składniki

  • 1 torebka budyniu o ulubionym smaku

  • 2 jajka

Przygotowanie puszystych naleśników z dwóch składników

Proszek budyniowy wsyp do miski. Dodaj jajka i całość wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.

Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę zimnej wody i rozmieszaj. Dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Jeśli nie ma nieprzywierającej powłoki, posmaruj ją cienko olejem. Wylej porcję ciasta, równomiernie je rozprowadź, wykonując patelnią kolisty ruch.

Smaż naleśnik, aż będzie z obu stron rumiany. Wtedy zdejmij go z patelni i wylej na nią następną porcję ciasta. Naleśniki podawaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na naleśniki babci Stasi , a także na naleśniki ziemniaczane .

ciasto na naleśniki
canva/ karimitsu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy