Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

Biszkopt od Tomasza Strzelczyka
Screeny z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Szukacie prostego przepisu na puszysty biszkopt? Receptura Tomasza Strzelczyka pozwoli wam przygotować ciasto szybko i bez zbędnych dodatków. Sekretem są odpowiednio dobrane proporcje składników. Spróbujcie koniecznie — wypiek zachwyci was lekkością.

Puszysty biszkopt jest idealną bazą do tortów czy letnich deserów z owocami. Tomasz Strzelczyk zdradził prostą, a zarazem skuteczną recepturę, która nie wymaga ubijania białka, dodawania proszku do pieczenia czy używania drobnego cukru. Ciasto robi się niemalże samo.

Przepis na puszysty biszkopt według Tomasza Strzelczyka

Do upieczenia smakołyku potrzebna będzie tortownica o średnicy 20 cm.

Składniki:

  • 8 jaj w temperaturze pokojowej

  • 70 g mąki krupczatki

  • 90 g mąki pszennej tortowej

  • 150 g cukru

  • szczypta soli

Jak przygotować puszysty biszkopt? Tomasz Strzelczyk zdradza niezawodną recepturę

Do większej miski wbijamy jaja. Solimy je, po czym ubijamy przy pomocy miksera, stopniowo zwiększając obroty urządzenia. Gdy jajka widocznie się spienią, dodajemy cukier. Najlepiej robić to partiami, łyżka po łyżce. Wtedy masa nie opadnie i będzie sztywna.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie, przy pomocy szpatuły, łączymy ją z ubitymi wraz z cukrem jajami. Ponownie dodajemy składnik pomalutku — każda porcja niech trafi do miski dopiero wtedy, gdy poprzednia będzie dokładnie wmieszana.

W podobny sposób dodajemy mąkę krupczatkę. Gdy ciasto będzie jednolite, przenosimy je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.

Biszkopt pieczemy do czasu, aż zanurzony w cieście patyczek będzie suchy po wyjęciu. Upuszczamy go z niewielkiej wysokości i studzimy. gdy będzie letni, usuwamy boki formy. Podajemy w wybranej wersji.

Po pomysły na proste desery na bazie puszystego biszkoptu zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na smakowity wypiek z galaretką. Być może spodoba wam się też galaretkowiec z dodatkiem tego delikatnego ciasta.

Puszysty biszkopt jest idealną bazą do deserów
canva/Quanthem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA