Smakosze.pl
Puszyste naleśniki ziemniaczane

canva/YelenaYemchuk

Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych

8 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Na dzisiejsze śniadanie proponujemy wam obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. Do ich przygotowania możecie wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Naleśniki wyjdą o niebo lepsze od tradycyjnych. W czasie smażenia musisz się z nimi tylko delikatnie obchodzić.

Naleśniki smażymy na tyle często, że z pewnością każdy ma na nie swój sposób. Jedni robią je z dodatkiem mleka, inni wody lub mleka roślinnego. Niektórzy wsypują mąkę ryżową czy orkiszową. Dodatek w postaci ziemniaków pozwoli nam przygotować cudownie puszyste naleśniki. Wychodzą bosko.

kluski ziemniaczane

Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

CZYTAJ DALEJ

Kto by pomyślał o tym, że do ciasta na naleśniki można dodać trochę ziemniaków? Oczywiście mowa nie o surowych, ale o ugotowanych. Zwiększą one pożywność potrawy. Sprawią też, że staną się nieco grubsze i bardziej puszyste. Idealne do wytrawnych dodatków. Puszyste naleśniki ziemniaczane przygotujesz z łatwością.

Przepis na puszyste naleśniki ziemniaczane

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków lub innych ulubionych ziół

  • po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej

  • sól

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie puszystych naleśników ziemniaczanych jest banalnie proste

Puszyste naleśniki ziemniaczane zrobisz z łatwością. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę. Na początku ugotowane ziemniaki włóż do miski, dodaj przyprawę i jajka. Całość zblenduj, dodaj obie mąki i sporą szczyptę soli.

Dolej olej i mleko, wymieszaj. Mieszaj dalej, dolewając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietany.

Patelnię rozgrzej, lej na nią porcje ciasta i smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Naleśniki obracaj delikatnie łopatką, bo są dosyć delikatne.

Wskazówka:

Puszyste naleśniki ziemniaczane podawaj np. z kwaśną śmietaną, duszonymi pieczarkami. Doskonale smakują podane z czerwonym barszczem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na naleśniki na maślance, a także na naleśniki bez dodatku jajek.

ziemniaki

ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >