Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.07.2022 07:47

Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych

Puszyste naleśniki ziemniaczane
canva/YelenaYemchuk

Na dzisiejsze śniadanie proponujemy wam obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. Do ich przygotowania możecie wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Naleśniki wyjdą o niebo lepsze od tradycyjnych. W czasie smażenia musisz się z nimi tylko delikatnie obchodzić. Naleśniki smażymy na tyle często, że z pewnością każdy ma na nie swój sposób. Jedni robią je z dodatkiem mleka, inni wody lub mleka roślinnego. Niektórzy wsypują mąkę ryżową czy orkiszową. Dodatek w postaci ziemniaków pozwoli nam przygotować cudownie puszyste naleśniki. Wychodzą bosko.

Kto by pomyślał o tym, że do ciasta na naleśniki można dodać trochę ziemniaków? Oczywiście mowa nie o surowych, ale o ugotowanych. Zwiększą one pożywność potrawy. Sprawią też, że staną się nieco grubsze i bardziej puszyste. Idealne do wytrawnych dodatków. Puszyste naleśniki ziemniaczane przygotujesz z łatwością.

Przepis na puszyste naleśniki ziemniaczane

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków lub innych ulubionych ziół

  • po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej

  • sól

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie puszystych naleśników ziemniaczanych jest banalnie proste

Puszyste naleśniki ziemniaczane zrobisz z łatwością. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę. Na początku ugotowane ziemniaki włóż do miski, dodaj przyprawę i jajka. Całość zblenduj, dodaj obie mąki i sporą szczyptę soli.

Dolej olej i mleko, wymieszaj. Mieszaj dalej, dolewając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietany.

Patelnię rozgrzej, lej na nią porcje ciasta i smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Naleśniki obracaj delikatnie łopatką, bo są dosyć delikatne.

Wskazówka:

Puszyste naleśniki ziemniaczane podawaj np. z kwaśną śmietaną, duszonymi pieczarkami. Doskonale smakują podane z czerwonym barszczem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na naleśniki na maślance, a także na naleśniki bez dodatku jajek.

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie