Smakosze.pl
Schabowe w musztardzie i ketchupie

canva / gkrphoto

Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa

22 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie? Pokochasz je od pierwszego kęsa, bo będą pełne smaku i cudownie soczyste. A wszystko dzięki połączeniu dwóch ulubionych sosów, w których wystarczy zamarynować plastry mięsa. Proste prawda?

Jak zwykle przygotowujesz kotlety schabowe? Rozbijasz mięso, oprószasz przyprawami, panierujesz i smażysz? Pora zmienić ten klasyczny przepis na schabowe, na nieco inny, o wiele smaczniejszy. Zwłaszcza że da się to zrobić błyskawicznie i z użyciem niewyszukanych składników.

Biszkopt od Tomasza Strzelczyka

Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

CZYTAJ DALEJ

Tajemnica naszych soczystych schabowych tkwi w marynacie przygotowanej z ketchupu i musztardy. Wystarczy wymieszać oba te sosy i posmarować nim plastry mięsa. Gdy poleżą w marynacie chociaż godzinę, smak kotletów będzie doskonały. Przekonajcie się o tym sami.

Jak zrobić schabowe w musztardzie i ketchupie?

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki ketchupu

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Równomiernie rozbij je kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Musztardę wymieszaj z ketchupem. Marynatą posmaruj plastry mięsa, umieść je w pojemniku, zamknij, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Po tym czasie kotlety lekko osącz z marynaty. Panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złoto-brązowe.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe z 1860 roku, a także na schabowe z piekarnika.

musztarda i ketchup

canva/zkruger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >