Smakosze.pl

canva / gkrphoto

Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa

22 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Masz ochotę na soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie? Pokochasz je od pierwszego kęsa, bo będą pełne smaku i cudownie soczyste. A wszystko dzięki połączeniu dwóch ulubionych sosów, w których wystarczy zamarynować plastry mięsa. Proste prawda?

Jak zwykle przygotowujesz kotlety schabowe? Rozbijasz mięso, oprószasz przyprawami, panierujesz i smażysz? Pora zmienić ten klasyczny przepis na schabowe, na nieco inny, o wiele smaczniejszy. Zwłaszcza że da się to zrobić błyskawicznie i z użyciem niewyszukanych składników.

Tajemnica naszych soczystych schabowych tkwi w marynacie przygotowanej z ketchupu i musztardy. Wystarczy wymieszać oba te sosy i posmarować nim plastry mięsa. Gdy poleżą w marynacie chociaż godzinę, smak kotletów będzie doskonały. Przekonajcie się o tym sami.

Jak zrobić schabowe w musztardzie i ketchupie?

Składniki:
  • 4 plastry schabu środkowego

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki ketchupu

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Równomiernie rozbij je kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Musztardę wymieszaj z ketchupem. Marynatą posmaruj plastry mięsa, umieść je w pojemniku, zamknij, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Po tym czasie kotlety lekko osącz z marynaty. Panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złoto-brązowe.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe z 1860 roku , a także na schabowe z piekarnika .

musztarda i ketchup
canva/zkruger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]