Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Stasia zdradziła sekret idealnych naleśników. Zawsze pamięta o 1 zasadzie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.07.2022 08:45

Babcia Stasia zdradziła sekret idealnych naleśników. Zawsze pamięta o 1 zasadzie

Jak zrobić idealne naleśniki?
canva/pixelshot

Jak zrobić idealne naleśniki? Babcia Stasia zdradziła swój sekret. Zawsze pamięta o jednej zasadzie, a mianowicie dokładnie miesza wszystkie składniki ciasta i odstawia je na 30 minut. Gdy ciasto dojrzeje, bez problemu smaży się z niego cienkie, elastyczne naleśniki. Można je jeść ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.

Zrobienie naleśników to niby nic trudnego, jednak często zdarza się, że wychodzą zbyt twarde i grube albo rozrywają się w czasie smażenia. Jak zrobić idealne naleśniki? Warto przestrzegać kilku zasad, a problem z pewnością już się nie powtórzy.

Babcia Stasia podpowiada, by po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, odstawić ciasto na pół godziny. W tym czasie ciasto odpocznie i dojrzeje i łatwiej da się z niego smażyć naleśniki. Trzeba też pamiętać o tym, że ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietany. Gdy będzie za gęste, naleśniki wyjdą grube, natomiast placki z rzadkiego ciasta mogą się rozrywać. Jak zrobić idealne naleśniki? Poniżej znajdziesz wszelkie odpowiedzi.

Jak zrobić idealne naleśniki? Podstawą są składniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki wody

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie idealnych naleśników jest bardzo proste

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, mleko, wodę, szczyptę soli i łyżkę oleju. Składniki dokładnie wymieszaj rózgą lub mikserem. Odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

Patelnię do smażenia naleśników rozgrzej, przy pomocy pędzelka posmaruj ją olejem. Wylej na nią niedużą porcję ciasta i rozprowadź ją równomiernie po patelni, wykonując nią kolisty ruch.

Smaż naleśnik, aż ciasto zetnie się z wierzchu, a od spodu lekko przyrumieni. Wtedy przy użyciu łopatki odwróć go na drugą stronę i dosmaż.

Usmażone naleśniki układaj na talerzu w stosik, żeby nie obeschły. Podawaj je z ulubionym farszem.

Wskazówki:

  • Zamiast zwykłej wody, do ciasta na naleśniki możesz dodać wodę gazowaną. Wtedy naleśniki będą bardziej puszyste, lżejsze.

  • Do ciasta na naleśniki ze słodkim farszem warto dodać łyżeczkę cukru lub cukru wanilinowego. Naleśniki będą słodkawe i ładniej się zrumienią.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki bez mleka, a także na puszyste naleśniki ziemniaczane.

naleśniki
canva/Woldee

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, beszamel.se