Smakosze.pl Przepisy Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok
Canva / Johan Karlsson

Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok

19 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Niemal każda rodzina może pochwalić się kucharką, spod której ręki wychodzą najlepsze specjały. Jedną z takich właśnie czarodziejek jest ciocia Zosia. Jej naleśniki nie mają sobie równych pod względem delikatności ciasta. Ich sekret tkwi w dodatku skrobi do ciasta.

Niezastąpione naleśniki cioci Zosi

Naleśniki z przepisu cioci Zosi są niezawodne i zawsze się udają. Wychodzą delikatne i elastyczne zarazem. Dzięki wyjątkowej konsystencji ciasta mamy pewność, że przez naleśniki nie wypłynie absolutnie żaden farsz. Doskonale pasują do nadzienia zarówno w wydaniu słodkim, jak i wytrawnym.

Nie do wiary, co od jutra przygotowała Biedronka. Takich okazji dawno nie widzieliśmy

Przepis na doskonałe naleśniki cioci Zosi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Najlepsze naleśniki cioci Zosi krok po kroku

Jajka do ciasta na naleśniki wbij do miski . Dodaj do nich cukier oraz szczyptę soli. Składniki ubij na puszystą masę za pomocą miksera .

Do miski z ubitymi jajkami dołóż mleko oraz olej . Ponownie wymieszaj całość. Następnie dosyp skrobię i zalej składniki szklanką wrzącej wody. Zmiksuj wszystko starannie .

Do ciasta na naleśniki zacznij stopniowo dodawać mąkę pszenną . Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do powstania grudek . Na koniec całość odstaw na 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji .

Na patelni dobrze rozgrzej odrobinę oleju . Powinien on tworzyć jedynie cieniutką warstewkę. Za pomocą chochli wylewaj na tłuszcz porcje ciasta na naleśniki i równomiernie rozprowadzaj je po dnie .

Naleśniki smaż na rumiany kolor z obu stron . Każdy z nich gotowy jest do obrócenia, kiedy zacznie nieco unosić się nad patelnie i bez przeszkód pozwoli się podnieść . Smaż do momentu wykorzystania całej porcji ciasta . Gotowe naleśniki podawaj z wybranym nadzieniem . Jednostronnie smażone naleśniki to nie lada ciekawostka kulinarna . Poznaj niezawodny test na idealne naleśnikowe ciasto .

delikatne naleśniki na talerzu.png

Czy można jeść marchewkę z białym nalotem i czarnymi plamami? Odpowiedź może zaskoczyć
Wachowicz pokazała, jak robi wielkanocną szynkę. Te przyprawy podkreślają jej smak
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy