Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok
Niemal każda rodzina może pochwalić się kucharką, spod której ręki wychodzą najlepsze specjały. Jedną z takich właśnie czarodziejek jest ciocia Zosia. Jej naleśniki nie mają sobie równych pod względem delikatności ciasta. Ich sekret tkwi w dodatku skrobi do ciasta.
Niezastąpione naleśniki cioci Zosi
Naleśniki z przepisu cioci Zosi są niezawodne i zawsze się udają. Wychodzą delikatne i elastyczne zarazem. Dzięki wyjątkowej konsystencji ciasta mamy pewność, że przez naleśniki nie wypłynie absolutnie żaden farsz. Doskonale pasują do nadzienia zarówno w wydaniu słodkim, jak i wytrawnym.
Przepis na doskonałe naleśniki cioci Zosi
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 szklanka wrzątku
- szczypta soli
- olej do smażenia
Najlepsze naleśniki cioci Zosi krok po kroku
Jajka do ciasta na naleśniki wbij do miski . Dodaj do nich cukier oraz szczyptę soli. Składniki ubij na puszystą masę za pomocą miksera .
Do miski z ubitymi jajkami dołóż mleko oraz olej . Ponownie wymieszaj całość. Następnie dosyp skrobię i zalej składniki szklanką wrzącej wody. Zmiksuj wszystko starannie .
Do ciasta na naleśniki zacznij stopniowo dodawać mąkę pszenną . Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do powstania grudek . Na koniec całość odstaw na 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji .
Na patelni dobrze rozgrzej odrobinę oleju . Powinien on tworzyć jedynie cieniutką warstewkę. Za pomocą chochli wylewaj na tłuszcz porcje ciasta na naleśniki i równomiernie rozprowadzaj je po dnie .
Naleśniki smaż na rumiany kolor z obu stron . Każdy z nich gotowy jest do obrócenia, kiedy zacznie nieco unosić się nad patelnie i bez przeszkód pozwoli się podnieść . Smaż do momentu wykorzystania całej porcji ciasta . Gotowe naleśniki podawaj z wybranym nadzieniem . Jednostronnie smażone naleśniki to nie lada ciekawostka kulinarna . Poznaj niezawodny test na idealne naleśnikowe ciasto .