Babcia Zosia smaży naleśniki tylko z jednej strony. Poznasz powód i zrobisz tak samo
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?
Naleśniki idealne nie istnieją
Choć receptur na przysmak z patelni jest wiele, żadna z nich nie jest „jedyną właściwą". Można bowiem postawić zarówno na grubsze i puszyste naleśniki w stylu amerykańskim, jak i na cienkie, bliższe tym serwowanym we Francji.
Dziś przychodzimy do was z jeszcze inną recepturą, która ma nieco bardziej egzotyczne korzenie. Przepis babci Zosi bazuje bowiem na pochodzącym z Maroka przysmaku znanym pod nazwą baghrir.
Naleśniki na drożdżach charakteryzuje obecność dziurek na jednej ze stron. Powstają one w wyniku smażenia bez obracania i sprawiają, że przysmak prezentuje się znakomicie.
W przeciwieństwie do dobrze znanej w Polsce potrawy z patelni nie są one też zbyt duże — receptura zaleca, by nie rozlewać ciasta po całej patelni. Mimo dodatku drożdży pozostają także dość cienkie.
Przepis na naleśniki bez obracania
Składniki:
- 1 duże jajo
- 170 g kaszy manny
- 150 g mąki pszennej
- 400-450 ml ciepłej wody
- 10 g cukru
- 5-10 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka drożdży instant
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Jak zrobić naleśniki bez obracania? Przepis babci Zosi jest niezawodny
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy kaszę mannę, drożdże, sól, sodę oczyszczoną oraz cukier. Wbijamy też jajko, a następnie zalewamy produkty wodą i dodajemy olej rzepakowy.
Starannie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiamy na 40 minut, uprzednio je przykrywając. Naleśniki smażymy na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu.
Formujemy je, wylewając niewielkie porcje masy na środek patelni. Gdy ciasto na powierzchni będzie wyglądało na lepkie i będzie miało wiele dziurek, przenosimy przysmak na talerz i przygotowujemy kolejną sztukę. Serwujemy z wybranymi słodkimi frykasami.
Z czym podać naleśniki bez obracania?
Tradycyjnie przysmak o bogatej strukturze ciasta podaje się polany sosem na bazie masła. Roztopiony na patelni i przestudzony nabiał miesza się z miodem. Na porcję z podanego przez nas przepisu wystarczy ilość wykonana z 7 g masła i 6 łyżek miodu.
Świetnym dodatkiem do smażonych z jednej strony, marokańskich naleśników będą też wszelkiego rodzaju dżemy i konfitury. Polecamy wyrazistą śliwkową z imbirem. Być może skusi was też mus jabłkowy.
canva/Moha El-Jaw