Smakosze.pl

canva/canva/Corinna71, Getty Images

Czy można jeść marchewkę z białym nalotem i czarnymi plamami? Odpowiedź może zaskoczyć

19 Marca 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Zauważyłeś na marchewce biały nalot lub czarne plamy? O ile ten pierwszy jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia, czarnych plam przenigdy nie powinniśmy bagatelizować. Niestety, marchewki nimi pokryte powinny jak najszybciej znaleźć się w koszu.

Co oznacza biały nalot na marchewce?

Okazuje się, że marchewki z białym nalotem jak najbardziej nadają się do spożycia. Jest to po prostu uszkodzona powierzchnia warzywa i w żaden sposób nie jest ona groźna dla naszego zdrowia. Jeśli macie w domu takie warzywa, to absolutnie nie powinniście ich wyrzucać. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z czarnymi plamami na marchewkach.

Biały nalot może być również efektem utraty wody. Niestety, kupując to warzywo w supermarketach, nie zawsze mamy wpływ na to, czy zostało ono porządnie umyte i wyszorowane. Zdaniem specjalistów na spowolnienie procesu bielenia marchewki może wpłynąć m.in. szczotkowanie jej w niskiej temperaturze (ok.1 stopień C).

Placki ziemniaczane

Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste

CZYTAJ DALEJ
Parmezan to pyszny ser

Najzdrowszy ser świata. Polacy prawie go nie jedzą, a jego zalety można wymieniać bez końca

CZYTAJ DALEJ

Czy można jeść marchewki z czarnymi plamami?

Niestety, marchewka z widocznymi czarnymi plamami powinna lepiej wylądować w koszu. Powód? Prawdopodobnie do jej struktury wdarł się grzyb. Niestety, spożycie takiego warzywa może być niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego, marchewkę lepiej po prostu przeznaczyć na kompost. Pomimo tego, że w ostatnim czasie sporo mówi się, o tym by nie unikać jedzenia tzw. “brzydkich” warzyw, to nie powinniśmy robić tego nigdy kosztem naszego zdrowia.

Marchewka - owoc czy warzywo?

Marchewka budzi wiele emocji. Okazuje się, że w jednym z europejskich krajów nie jest traktowana jako warzywo, lecz owoc! Chodzi o Portugalię, gdzie produkowany jest dżem z marchwi, przez co jest powszechnie określana jest właśnie “owocem”.

Jesteś ciekawy jak w kreatywny sposób wykorzystać ją w kuchni? Na naszej stronie znajdziesz m.in. przepis na wyrazistą surówkę z marchewki oraz szybki patent na jej ukiszenie .

świąteczny klops wielkanocny z przepisu babci

Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie

CZYTAJ DALEJ
wielkanocna szynka

Wachowicz pokazała, jak robi wielkanocną szynkę. Te przyprawy podkreślają jej smak

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >

Porady

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]