Smakosze.pl Porady Co dodać do rosołu, żeby był bardziej złocisty?
canva/beats3

Co dodać do rosołu, żeby był bardziej złocisty?

7 października 2021

Rosół jest tradycyjną polską zupą podawaną przy różnych okazjach. Danie to powinno zatem mieć zarówno zbalansowany smak, jak i nienaganny wygląd. Dzięki naszym wskazówkom wasz wywar zyska cudownie złoty kolor.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak uzyskać piękny, złocisty kolor rosołu?

Idealny rosół musi mieć wyraźnie żółty kolor. Żeby go osiągnąć, potrawę należy przygotować, wystrzegając się kilku błędów. Przede wszystkim nie można wrzucać mięsa na wrzącą wodę . W przeciwnym wypadku w zupie powstaną tzw. szumy i stanie się ona mętna .

Nie powinno się też gotować jej pod przykryciem. To prosta droga do tego, by uzyskać danie o bliżej nieokreślonym, szarawym zabarwieniu, którego wyglądu nie uratują nawet dodane w dużej ilości przyprawy barwiące .

Podstawą rosołu jest mięso. Najczęściej do jego przyrządzenia wykorzystuje się drób i to jemu przypisuje się zasługi dotyczące nadawania koloru wywarowi. Aby zwiększyć prawdopodobieństwo uzyskania pięknego, żółtego koloru rosołu należy zatem sięgnąć po mięso z kury , najlepiej tej wiejskiej lub pochodzącej z chowu ekologicznego.

Jeżeli pod ręką mamy jedynie kawałki kurczaka mięsną bazę warto uzupełnić o dobrej jakości wołowinę np. antrykot. Piękny złoty rosół wyjdzie nam także, gdy zdecydujemy się ugotować go na kaczce.

W wydobyciu złotej barwy wywaru pomogą nam również przyprawy . Sprawdzi się tutaj świeża lub suszona kurkuma, popularna mieszanka przypraw curry, a nawet karmel. Należy używać ich jednak z rozwagą , by swoim aromatem nie przyćmiły delikatnego, umamicznego smaku mięsa. Więcej informacji o rosołach znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy jakie korzyści niesie ze sobą dodawanie do tego dania kurkumy . Tu z kolei prezentujemy przepis na aromatyczny i rozgrzewający rosół z dynią i imbirem .

Rosół podany w misce
Rosół podany w misce

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy