Smakosze.pl Przepisy Co można przyrządzić w prodiżu?
Instagram / @born_in_the_prl

Co można przyrządzić w prodiżu?

22 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.

Prodiż w polskich kuchniach

Bez wątpienia prodiż nie jest współcześnie tak bardzo popularny, jak kilkadziesiąt lat temu. Dawniej zastępował on piekarnik . W urządzeniu przyrządzaliśmy rozmaite potrawy. Wśród nich znajdowały się pieczone mięsne dania oraz różne desery.

Dziś prodiż z pewnością nie jest tak często wykorzystywany w kuchni. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż można znaleźć go w wielu domostwach . Niektórzy smakosze korzystają z niego regularnie. Warto wypróbować niecodzienny przepis na wyjątkowe ciasto.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na gołąbki . Tym razem prodiż posłuży nam do przygotowania ciasta malinowego, które wywoła zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Prodiż był wykorzystywany na różne sposoby. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, które z dań w nim przygotowywanych było najlepsze. D la jednych będzie to fantastyczny pieczony kurczak, a dla innych właśnie ciasto z malinami . Do przygotowania deseru będziemy potrzebować następujących składników:

  • 370 g mąki pszennej

  • 190 g cukru

  • 120 ml oleju

  • 500 g malin

  • pół opakowania cukru waniliowego

  • 4 spore jajka

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 5 g cukru trzcinowego

  • cukier puder

  • masło

  • bułka tarta

Przepyszne ciasto z malinami z kultowego prodiża

Przepis na ciasto w tym wydaniu jest niezwykle prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Na początku musimy ubić jajka z cukrem białym i waniliowym . Możemy zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera.

Kiedy otrzymamy już białą masę, wówczas wzbogacamy ją o olej oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Owoce starannie myjemy i kroimy na kawałki. Mieszamy je z cukrem trzcinowym i odstawiamy na kilka minut.

Prodiż musimy zabezpieczyć przed przypaleniem. W związku z tym smarujemy go masłem, na które sypiemy trochę bułki tartej. W urządzeniu umieszczamy ciasto i dodajemy do niego owoce. Całość pieczemy przez około 40 minut. Efekt zachwyci domowników. Warto również przyjrzeć się zastępcy kultowego prodiża .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy