Co można przyrządzić w prodiżu?
Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.
Prodiż w polskich kuchniach
Bez wątpienia prodiż nie jest współcześnie tak bardzo popularny, jak kilkadziesiąt lat temu. Dawniej zastępował on piekarnik . W urządzeniu przyrządzaliśmy rozmaite potrawy. Wśród nich znajdowały się pieczone mięsne dania oraz różne desery.
Dziś prodiż z pewnością nie jest tak często wykorzystywany w kuchni. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż można znaleźć go w wielu domostwach . Niektórzy smakosze korzystają z niego regularnie. Warto wypróbować niecodzienny przepis na wyjątkowe ciasto.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na gołąbki . Tym razem prodiż posłuży nam do przygotowania ciasta malinowego, które wywoła zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Prodiż był wykorzystywany na różne sposoby. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, które z dań w nim przygotowywanych było najlepsze. D la jednych będzie to fantastyczny pieczony kurczak, a dla innych właśnie ciasto z malinami . Do przygotowania deseru będziemy potrzebować następujących składników:
-
370 g mąki pszennej
-
190 g cukru
-
120 ml oleju
-
500 g malin
-
pół opakowania cukru waniliowego
-
4 spore jajka
-
4 g proszku do pieczenia
-
5 g cukru trzcinowego
-
cukier puder
-
masło
-
bułka tarta
Przepyszne ciasto z malinami z kultowego prodiża
Przepis na ciasto w tym wydaniu jest niezwykle prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Na początku musimy ubić jajka z cukrem białym i waniliowym . Możemy zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera.
Kiedy otrzymamy już białą masę, wówczas wzbogacamy ją o olej oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Owoce starannie myjemy i kroimy na kawałki. Mieszamy je z cukrem trzcinowym i odstawiamy na kilka minut.
Prodiż musimy zabezpieczyć przed przypaleniem. W związku z tym smarujemy go masłem, na które sypiemy trochę bułki tartej. W urządzeniu umieszczamy ciasto i dodajemy do niego owoce. Całość pieczemy przez około 40 minut. Efekt zachwyci domowników. Warto również przyjrzeć się zastępcy kultowego prodiża .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przechowywać jajka w lodówce? Większość z nas popełnia fatalny błąd
-
Tania zapiekanka z serem i cukinią. Prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak
-
Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa