Prodiż był doskonałym urządzeniem do gotowania
wikimedia.com/ Jiri svoboda

Następca prodiża

W praktycznie każdym domu za czasów PRL można było znaleźć prodiż - specyficzne urządzenie, które stanowiło substytut piekarnika. Dzisiaj niewiele osób o nim pamięta, jednak mimo to prodiż doczekał się swojego następcy. Mowa o kombiwarze, którego zasada działania jest bardzo.

Gotowanie w dawnych czasach nie wyglądało tak jak dzisiaj. Dostęp do drogich kuchenek nie był najlepszy, dlatego wielu ludzi musiało radzić sobie przy pomocy prodiża - to właśnie dzięki niemu mogli przygotować pyszne pieczenie, ciasta czy udka z kurczaka.

Oczywiście na przestrzeni lat standardy się zmieniły i teraz kuchenka, niezależnie czy działa na gaz czy energię elektryczną, obecna jest w praktycznie każdy domu. Mimo to do łask powraca następca prodiża, kombiwar. W nim również można przygotowywać jedzenie równe smaczne co w prodiżu.

Prodiż - urządzenie, które wielu z nas pamięta

Zasada działania prodiża jest banalnie prosta. Urządzenie składa się z dwóch części - do dolnej wkłada się jedzenie, które chce się upiec. Część górna wyposażona jest w grzałkę i wizjer. Grzałka podgrzewa jedzenie, a wizjer pozwala doglądać stopnia wypieczenia.

W pokrywie znajdują się także nity ze specjalnymi zaworami, które zapobiegają zbyt dużemu wzrostowi ciśnienia wewnątrz prodiża. Jedzenie z niego uznawane było za wyjątkowo smaczne, soczyste i rozpływające się w ustach.

Przepis na zdrowy napój z buraka, marchewek i kilku innych składnikówPrzepis na zdrowy napój z buraka, marchewek i kilku innych składnikówCzytaj dalej

Kombiwar następcą prodiża

Kombiwar jest względnie bardzo podobny do prodiża, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się inaczej. Składa się on ze szklanego naczynia żaroodpornego oraz pokrywy, w której umieszczony jest wentylator oraz grzałka. Dzięki użycia dużej ilość przezroczystego szkła, doskonale widać w jakim stanie znajduje się żywność wewnątrz.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy przepis na najlepszy i zupełnie inny niż zwykle kotlet schabowy. W tym tekście z kolei prezentujemy sok z buraka, którego częste picie znacznie poprawia zdrowie i kondycję organizmu.

Grzałka nagrzewa powietrze, a wentylator równomiernie rozprowadza je po całym naczyniu. Swojego rodzaju termo obieg sprawia, że dania gotują się równomiernie, a finalne produkty wychodzą przepyszne i wyjątkowo soczyste.

Kombiwar

Źródło: Gonzalo Calle Asprilla, Getty Images

Jak korzystać z kombiwara?

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, kombiwar świetnie nadaje się do przygotowanie zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb czy ciast. Możesz w nim smażyć, piec, gotować na parze dusić, a nawet przygotować gulasz i wiele, wiele więcej.

Dodatkowym atutem jest jego stosunkowo niska cena. Na rynku dostępne są najróżniejsze modele, z wielorakimi funkcjami, jednak najtańsze mają ceny rozpoczynające się od 130 złotych. Jeśli więc chce ktoś spróbować, warto dać mu szansę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: beszamel.se.pl; ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł