Jak przechowywać jajka w lodówce? Większość z nas popełnia fatalny błąd
Czy wiecie jak przechowywać jajka? Część z nas umieszcza je w pojemnikach znajdujących się na drzwiach lodówki. W tym miejscu panuje zmienna temperatura, która sprzyja szybszej utracie świeżości produktu. Zdecydowanie lepiej jest umieścić nabiał na środkowej półce.
Jajka w sklepach często przechowywane są w lodówkach, lub stoją w klimatyzowanych pomieszczeniach. Przynosząc je do domu, przekładamy je do pojemników umieszczonych na drzwiach urządzenia lub do szafki kuchennej oba podejście są błędne. Powinny bowiem być trzymane w stałej i niskiej temperaturze.
Podpowiadamy jak przechowywać jajka
Jeśli decydujecie się na zakup świeżych jaj, zadbajcie o właściwe ich przechowywanie. Aby produkt nie psuł się zbyt szybko, konieczne jest włożenie go do lodówki. Powinien trafić w miejsce, w którym panuje stała i względnie niska temperatura — koniecznie poniżej 20 stopni Celsjusza.
Niestety część z nas sugeruje się umieszczeniem plastikowych pojemników na jaja w chodziarkach. Spora część urządzeń posiada je na drzwiach lodówki. Są zazwyczaj dopasowane do kształtu półki i mimo iż można je przenieść, nie robimy tego.
Ten błąd może nas wiele kosztować. Półki zlokalizowane na drzwiach są bowiem najcieplejszym miejscem w lodówce, które dodatkowo charakteryzuje się zmienną temperaturą, wynikającą z otwierania urządzenia i ekspozycji tych przestrzeń na ciepło, które panuje w całej kuchni. W takich warunkach jajka mogą bardzo szybko się popsuć.
Nie są to właściwe warunki dla żadnego nabiału, także dla jajek. Eksperci zalecają, by kurzy specjał trzymać na środkowej półce. W tym miejscu warto jeszcze zaznaczyć, że czas bezpiecznego przechowywania produktu to zaledwie 14 dni. Warto wiec dostosować kupowaną ilość do możliwości, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu jajek?
Nabiał powinien być zlokalizowany z dala od aromatycznych produktów, takich jak np. ser czy ugotowane wyraziste w smaku potrawy. Powinno się też trzymać go w szczelnych opakowaniach. Umieszczanie jaj pojedynczo w foremkach z dołkami nie posłuży im. Mycie ich przed włożeniem do chłodziarki również jest błędem.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na pyszne dania z udziałem jaj. Polecamy pyszną jajecznicę z leśnymi grzybami o raz lekki i przyjemnie słodki omlet cesarski. Będą idealne na śniadanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego tradycyjny składnik polskiej kuchni
Zbieracie kanie? Sprawdźcie, jak przyspieszyć rozwijanie się kapelusza. Sposób jest banalnie prosty
Źródło: akademiasmaku, zdrowie.wprost