Smakosze.pl Produkty Co można zrobić z wiosennych grzybów? Garść pysznych pomysłów
canva/fotoco-istock

Co można zrobić z wiosennych grzybów? Garść pysznych pomysłów

22 kwietnia 2022

Smardze są smacznymi wiosennymi grzybami, które już teraz znaleźć można w lasach. Ich delikatny, orzechowo-korzenny smak przypadnie do gustu wielu smakoszom. Podpowiadamy co przyrządzić z tego charakterystycznie wyglądającego grzyba. Zerknijcie koniecznie — opcji jest wyjątkowo dużo.

Smardze wielu grzybiarzy porównuje do trufli. Te charakterystyczne grzyby w lesie pojawiają się już w kwietniu. Z łatwością znajdziecie ich beżowo-brązowe, wyrastające na 15 cm w górę, kapelusze. Warto się za nimi rozejrzeć, bo pasują do wielu dań i mogą urozmaicić niejeden posiłek.

Jak wykorzystać smardze w kuchni?

Podobnie jak inne grzyby, smardze sprawdzą się jako dodatek do jajek — zarówno w postaci jajecznicy , jak i omletu. Dobrze sprawdzą się też jako składnik risotto czy makaronu z dodatkiem wyrazistych serów, wzbogacając ich smak.

Sos grzybowy na bazie wiosennego specjału będzie pasował również do wielu mięs np. do klopsików lub polędwiczki wieprzowej. Jego smak podkreśli także aromat kremu z białych warzyw.

Ze smardzów z łatwością przygotujecie też niezwykle aromatyczną zupę grzybową albo pasztet. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by nadziać je warzywnym farszem lub jako farsz wykorzystać, dodając je do pierogów, tart czy zapiekanek.

Jak poprawnie przygotować smardze?

Grzyby te mają bardzo bogatą strukturę, więc pierwszym etapem ich obróbki będzie dokładne oczyszczenie z piasku czy owadów. Warto dobrze, lecz sprawnie je opłukać , a następnie osuszyć.

Smardze są niezwykle delikatne. Ich obróbka cieplna nie powinna być zbyt długa, lecz spożywanie na surowo nie jest wskazane. Dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po sprawdzone receptury, które pomogą dobrać czas potrzebny do zapewnienia sobie bezpieczeństwa i smaku.

Smardze w smaku przypominają trufle
Smardze w smaku przypominają trufle

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smacznapyza, dziendobry.tvn Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy