Co oznacza sina obwódka wokół żółtek ugotowanych jaj? Powoduje ją ten błąd
Już za chwilę jajka gotowane na twardo zagoszczą na naszych stołach w ogromnych ilościach. Podczas ich przyrządzania wielu z nas zapewne natknie się na charakterystyczna, siną obwódkę wokół ściętego żółtka. Co ona oznacza i jak możemy uniknąć takiego nieestetycznego efektu? Kluczową kwestią jest właściwy czas gotowania.
Jajka na talerzu to częsty gość
Jajka odgrywają bardzo ważną rolę w polskich kulinariach. Są nie tylko smaczne, ale zawierają też dużo wartościowych składników odżywczych. Aby czerpać maksymalną przyjemność z ich zajadania, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo je gotować.
Skąd bierze się szara obwódka w ugotowanych jajkach?
Kto uwielbia jajka na twardo, ten nie raz zapewne natrafił na omawiany problem . Czemu wokół żółtka pojawia się sina otoczka ? Jej obecność r odzi także obawy o świeżość jajka, a co za tym idzie, jego zdatność do jedzenia . Spieszymy z wyjaśnieniami.
Zmiana koloru zewnętrznej warstwy żółtka jest wynikiem zbyt długiego gotowania jajek . Podczas działania wysokiej temperatury wytrąca się z nich siarka i żelazo . Zachodząca wtedy reakcja chemiczna powoduje powstanie nieapetycznego koloru . Czy nadal możemy takie jajka jeść?
Jajka, które nabrały sinego odcienia jak najbardziej są zdatne do spożycia . Poza mniej estetycznym wyglądem mają jednak jedną, nieco bardziej znaczącą wadę . Przegotowanie jajek sprawia, że wiele witamin i minerałów ulega rozkładowi, przez co produkt jest mniej wartościowy dla naszego organizmu .
Kolejną kwestią w temacie takich przeciągniętych jajek jest ich smak . Wytrącanie siarki i żelaza skutkuje wydzielaniem charakterystycznego, nie do końca pożądanego aromatu . Jajka gotujmy tyle, ile trzeba, aby cieszyły wyglądem, smakiem, i zdrowotnością . Znamy na to najlepszy sposób.
Jak należy gotować jajka na twardo?
Jak wspomnieliśmy powyżej, szara obwódka wynika ze zbyt długiego gotowania jajek . Wiele osób trzyma je we wrzącej wodzie nawet kilkanaście minut dla pewności, że żółtko na pewno dostatecznie się zetnie . Takie działanie jest zupełnie zbyteczne, do tego powoduje wymienione wyżej niedogodności . Jak zatem należy gotować jajka na twardo?
Jajka, w zależności od ich wielkości gotujemy przez 8 do 10 minut . Czas liczony jest od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć . Pamiętajmy, aby patrzeć na zegarek i pilnować czasu gotowania, a wtedy na pewno unikniemy pojawienia się niechcianego zjawiska .
Równie ważne jest także, aby po upływie wymaganego czasu zdjąć jajka z palnika, odcedzić i zalać je zimną wodą
. W ten sposób
momentalnie zatrzymamy procesy zachodzące wewnątrz skorupki pod wpływem temperatury
. Takie działanie sprawi, że
obrane i przekrojone na pół jajka ucieszą oczy idealnie ugotowanym i apetycznie żółciutkim środkiem
. Koniecznie przekonajcie się o tym sami.
Równie wielkie kontrowersje, co szara obwódka, rodzi dobrze znana czerwona plamka w żółtku
.
Dobrze wiemy, jak ugotować perfekcyjne jajko ze ściętym białkiem i płynnym środkiem
.