Smakosze.pl Porady Co oznacza sina obwódka wokół żółtek ugotowanych jaj? Powoduje ją ten błąd
Canva / miramalee

Co oznacza sina obwódka wokół żółtek ugotowanych jaj? Powoduje ją ten błąd

30 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Już za chwilę jajka gotowane na twardo zagoszczą na naszych stołach w ogromnych ilościach. Podczas ich przyrządzania wielu z nas zapewne natknie się na charakterystyczna, siną obwódkę wokół ściętego żółtka. Co ona oznacza i jak możemy uniknąć takiego nieestetycznego efektu? Kluczową kwestią jest właściwy czas gotowania.

Jajka na talerzu to częsty gość

Jajka odgrywają bardzo ważną rolę w polskich kulinariach. Są nie tylko smaczne, ale zawierają też dużo wartościowych składników odżywczych. Aby czerpać maksymalną przyjemność z ich zajadania, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo je gotować.

Czy jedzenie z puszek jest zdrowe? Dietetyk ma dla wszystkich cenną radę

Skąd bierze się szara obwódka w ugotowanych jajkach?

Kto uwielbia jajka na twardo, ten nie raz zapewne natrafił na omawiany problem . Czemu wokół żółtka pojawia się sina otoczka ? Jej obecność r odzi także obawy o świeżość jajka, a co za tym idzie, jego zdatność do jedzenia . Spieszymy z wyjaśnieniami.

Zmiana koloru zewnętrznej warstwy żółtka jest wynikiem zbyt długiego gotowania jajek . Podczas działania wysokiej temperatury wytrąca się z nich siarka i żelazo . Zachodząca wtedy reakcja chemiczna powoduje powstanie nieapetycznego koloru . Czy nadal możemy takie jajka jeść?

Jajka, które nabrały sinego odcienia jak najbardziej są zdatne do spożycia . Poza mniej estetycznym wyglądem mają jednak jedną, nieco bardziej znaczącą wadę . Przegotowanie jajek sprawia, że wiele witamin i minerałów ulega rozkładowi, przez co produkt jest mniej wartościowy dla naszego organizmu .

Kolejną kwestią w temacie takich przeciągniętych jajek jest ich smak . Wytrącanie siarki i żelaza skutkuje wydzielaniem charakterystycznego, nie do końca pożądanego aromatu . Jajka gotujmy tyle, ile trzeba, aby cieszyły wyglądem, smakiem, i zdrowotnością . Znamy na to najlepszy sposób.

Jak należy gotować jajka na twardo?

Jak wspomnieliśmy powyżej, szara obwódka wynika ze zbyt długiego gotowania jajek . Wiele osób trzyma je we wrzącej wodzie nawet kilkanaście minut dla pewności, że żółtko na pewno dostatecznie się zetnie . Takie działanie jest zupełnie zbyteczne, do tego powoduje wymienione wyżej niedogodności . Jak zatem należy gotować jajka na twardo?

Jajka, w zależności od ich wielkości gotujemy przez 8 do 10 minut . Czas liczony jest od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć . Pamiętajmy, aby patrzeć na zegarek i pilnować czasu gotowania, a wtedy na pewno unikniemy pojawienia się niechcianego zjawiska .

Równie ważne jest także, aby po upływie wymaganego czasu zdjąć jajka z palnika, odcedzić i zalać je zimną wodą . W ten sposób momentalnie zatrzymamy procesy zachodzące wewnątrz skorupki pod wpływem temperatury . Takie działanie sprawi, że obrane i przekrojone na pół jajka ucieszą oczy idealnie ugotowanym i apetycznie żółciutkim środkiem . Koniecznie przekonajcie się o tym sami.

Równie wielkie kontrowersje, co szara obwódka, rodzi dobrze znana czerwona plamka w żółtku . Dobrze wiemy, jak ugotować perfekcyjne jajko ze ściętym białkiem i płynnym środkiem .

idealne jajka na twardo.png
Canva / YelenaYemchuk
Babcia Jadzia robi najlepszą sałatkę jarzynową. 1 dodatek zaskoczyłby nawet Gessler
To będzie najdroższa Wielkanoc? Polacy są załamani, ceny wyższe nawet o 50%
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy