Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zauważyłaś czerwoną plamkę w jajku? Mało kto wie, co ona oznacza
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.03.2023 14:35

Zauważyłaś czerwoną plamkę w jajku? Mało kto wie, co ona oznacza

Co oznacza czerwona plamka w jajku?
canva/Esen ataman kurklu

Kupiłaś jajka i w jednym znalazłaś czerwoną plamkę? Nie wyrzucaj go. Czerwonka plamka w jajku jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Nie jest zarodkiem, jak myśli większość osób, a jedynie smużką krwi, która przedostała się do wnętrza skorupki.

Jajko z czerwoną plamką nadaje się do jedzenia

Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, z którego korzystamy niemal codziennie. Z jajek robimy jajecznicę, pasty, dodajemy do ciast, deserów. Podajemy je  w różnych formach i do różnych posiłków. 

Czasem możemy jednak trafić na czerwoną plamkę w jajku. Wiele osób uważa, że takie jajko jest zepsute lub plamka oznacza nierozwinięty zarodek. Nic bardziej mylnego. Jajko, które posiada taką plamkę nadaje się do jedzenia.

Zanim dodamy jajka do ciasta lub podamy je w jakikolwiek sposób, sprawdźmy, czy są świeże. Wystarczy prosty test, aby stwierdzić, czy jajko będzie smaczne i czy nie zepsuje nam całej potrawy.

Ten przepis jest już hitem. Biała kiełbasa nigdy nie była tak pyszna

Co oznacza czerwona plamka w jajku?

Czerwona plamka w jajku to nie zarodek, a wyłącznie kropelki krwi, które przedostały się do jajka z jajników lub jajowodów kury. To zupełnie normalne zjawisko i takie jajko możemy spokojnie zjeść. Wystarczy, że usuniemy plamkę, np. przy pomocy łyżeczki do herbaty.

Na jajko z plamką krwi możemy najczęściej trafić, kiedy kupujemy jajka wiejskie u lokalnych sprzedawców. Jajka, które trafiają do sklepów i marketów, są prześwietlane aparaturą pod kątem krwi i innych zanieczyszczeń. Jeśli w jajku zostanie wykryta plamka krwi, nie trafia do sprzedaży.

 

Po czym poznać stare jajko?

Nie kupujmy jajek, które mają świecącą i gładką skorupkę. Takie jajka nie są świeże. Najlepsze jajka mają matową, chropowatą skorupkę. W sklepie koniecznie zwróćmy również uwagę na datę ważności.

W domu możemy dodatkowo przeprowadzić szybki test z wodą. Wystarczy włożyć surowe jajko do szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadnie na dno, oznacza to, że jajko jest świeże. Jeśli jednak unosi się na powierzchni- jest stare i nie nadaje się do jedzenia. 

Czy kolor skorupki jajek ma znaczenie? Sprawdź również, ile jajek możesz zjeść dziennie. W końcu podano dokładną liczbę.

jajka.jpg
canva/sidrahsana