Smakosze.pl Przepisy Co robić, gdy biszkopt nie wyrasta po upieczeniu?
canva/undefined undefined, Getty Images

Co robić, gdy biszkopt nie wyrasta po upieczeniu?

26 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Biszkopt nie zawsze udaje się upiec tak, jak byśmy chcieli. Najgorszą wpadką jest sytuacja, gdy biszkopt nie chce urosnąć podczas pieczenia. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie ciasta i uniknięcie kilku błędów.

Po pierwsze należy odpowiednio odmierzyć składniki. Po drugie bardzo istotny jest rodzaj mąki - najlepsza to mąka pszenna. Nie wolno również przebić piany z białek. Bardzo ważne jest delikatne wprowadzenie jej do reszty składników.

Jeśli zachowasz powyższe kryteria, biszkopt z pewnością ładnie wyrośnie podczas pieczenia. Przekonasz się również, że sam przepis jest banalnie prosty i nie potrzeba przy nim zbyt dużo pracy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealny biszkopt

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Obie mąki dokładnie przesiej do miski. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. P owoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj.

Mąki dodaj do masy jajecznej. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie zniweczyć całej pracy włożonej w ubijanie piany. Wymieszaj całość dokładnie i delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką, aż składniki się połączą.  Tortownice wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie uderz ciastem o blat 2, 3 razy, odłóż w bezpieczne miejsce i zaczekaj, aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy po ostygnięciu.

Biszkopt
undefined

Źródło: canva/antpkr, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: mojewypieki.com

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy