Smakosze.pl Przepisy Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego
Fot. YouTube/Nasze dania

Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego

5 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Obecnie trwa sezon na rabarbar. To świetny moment, aby zrobić z tego pysznego warzywa dżem. Przygotuj go z tego przepisu, a dodany do naleśników lub racuchów sprawi, że będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. 1 niestandardowy dodatek gwarantuje wyjątkowy smak.

Dżem z sezonowego produktu

W sklepach i na targowiskach pojawił się rabarbar. Sezon na to warzywo rozpoczyna się z początkiem kwietnia i trwa do połowy czerwca. W tym okresie jest najsmaczniejszy. Dlatego wykorzystaj ten czas oraz produkty i zrób rabarbarowy dżem.

Jest doskonały w smaku i zdecydowanie zdrowszy niż ten zakupiony w sklepie. Przede wszystkim wiesz dobrze, co ląduje w słoiczku z przetworem. Do tego dołóż charakterny imbir i masz gotowy przepis na sukces. To jak, zaczynamy?

rabarbar.jpg
Fot. Canva/Lightstar59
Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal

Nie może zabraknąć rabarbaru

Do przygotowania dżemu będziesz potrzebować przede wszystkim głównego składnika, czyli rabarbaru. Do tego dochodzą zaledwie 3 składniki, które umieściłem na liście poniżej. Sprawdź dokładnie, co będzie ci potrzebne i nie pomijaj żadnego z potrzebnych produktów. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Nasze dania , znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • kawałek imbiru

Przepis na dżem z rabarbaru

Łodygi rabarbaru oczyść z liści i dokładnie je umyj. Następnie pokrój go na małe kawałki i przesyp do garnka. Zasyp je cukrem .

Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj. Jej skórkę oraz imbir zetrzyj na małych oczkach tarki i dodaj oba składniki do garnka. Następnie z pozostałej części owocu wyciśnij sok i również wlej go do garnka.

Całość dokładnie wymieszaj. Podgrzej produkty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Doprowadź do zagotowania. Kiedy dżem zgęstnieje, a składniki połączą się i rozpuszczą, przełóż go do wyparzonych słoików.

Naczynia zakręć je szczelnie i zabezpiecz. Zrób to poprzez pasteryzację. Dżem podawaj do naleśników, a będą smakowały wyśmienicie. Sprawdź, j ak wykorzystać grillowaną kiełbasę oraz dowiedz się, czego nie robić podczas gotowania rosołu .

gotowanie dżemu.jpg
Fot. YouTube/Nasze dania
Weź ząbek czosnku i nakrętkę od butelki. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Wystarczy chwila nieuwagi i rosół wyjdzie mętny. Nigdy tak nie rób
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy