Weź ząbek czosnku i nakrętkę od butelki. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.
Obieranie czosnku
Obieranie czosnku to dość niewdzięczna czynność. Aromatyczne ząbki ukryte są w twardej łupince. Ta zaś jest niejadalna, więc – z rzadkimi wyjątkami – musi odpaść, zanim czosnek będzie się nadawał do użycia w kuchni. (Do wyjątków należy pieczenie, np. na grillu lub z ziemniakami w piekarniku).
Nie ma dramatu, kiedy do obrania są 3-4 ząbki czosnku, których wymaga typowa potrawa. Nieco gorzej, jeśli stoimy przed koniecznością wyłuskania zawartości dwóch główek, na przykład przed większą imprezą, przygotowując zupę czy sos czosnkowy. Na szczęście są na to sposoby.
Moja mama nie kisi zwykłych ogórków. Robi je po koreańsku, są chrupiące i intensywneObieranie dużych ilości czosnku
Najczęściej stosowanym jest po prostu zmiażdżenie ząbku czosnku płazem noża, dzięki czemu wystarczy lekko palcami odrzucić twarde łupinki. Jeśli jednak nie chcemy zepsuć struktury ząbka (np. chcąc go później zetrzeć lub przecisnąć przez praskę), jest trudniej.
Można podważać łupiny od strony szypułki, ale wtedy najlepiej nie robić tego nożem (to niewygodne, grozi skaleczeniem, a czasem też uszkodzeniem noża). Autorka kanału Magic Food pokazuje, jak robi się to w Azji, gdzie gotowanie z użyciem dużych ilości czosnku jest niezwykle częste. Otóż można sobie pomóc wodą i butelką plastikową.
Szybkie obieranie czosnku
Najpierw czosnek dzielimy tylko na ząbki, bez obierania i zalewamy na 15-20 minut zimną wodą. Takie namoczenie go spowoduje, że łupina zmięknie i ząbki będzie o wiele łatwiej wyłuskać z łupin. Jednak aby jeszcze to przyspieszyć, można wygodnie złapać zakrętkę od plastikowej butelki (takiej jak od napoju czy mleka) i jej krawędzią podważać skórki czosnku od strony szypułki. Jest to wygodniejsze, a przez to szybsze, niż robienie tego samego nożem.
Autorka pokazuje jeszcze jedną metodę hurtowego obierania czosnku. Kiedy podzielimy główkę czosnku na ząbki, można włożyć pewną ich liczbę – nawet kilkanaście – do małej plastikowej butelki i mocno nią potrząsać. Po kilkunastu sekundach powinno to dać efekt: ząbki czosnku wyskoczą z łupinek, ale nie będą zniszczone. Autorka zapewnia, że tą metodą obrać można nawet kilkadziesiąt ząbków czosnku na minutę.
Wypróbuj też sposoby na klarowny rosół i panierkę do kotletów schabowych z ciekawymi dodatkami.