Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów
Sezon na rabarbar rozpoczęty. Nie zwlekaj, tylko przygotuj dżem z tego warzywa. Sprawdzi się doskonale do naleśników, racuchów i innych słodkich przekąsek. Poznaj łatwy i szybki przepis na dżem i zaskocz swoich domowników. Ten smak zostanie z wami na dłużej.
Czas na rabarbar
Obecnie rozpoczął się sezon na rabarbar, a to dobry pretekst, aby przygotować z tego pysznego warzywa dżem. Spodoba on się nie tylko fanom słodkich przekąsek, ale też smakosza, którzy uwielbiają nietypowe smaki.
Dżem przygotowany z tego przepisu pasuje do wszystkiego i co najważniejsze robi się go bardzo łatwo i co najważniejsze szybko. A to kolejny powód, aby przygotować ten znakomity i rzadko spotykany dżem. Wszystkie potrzebne składniki oraz przepis znajdziesz w dalszej części.
Nie tylko rabarbar
Do przygotowania dżemu potrzebny będzie oczywiście rabarbar. Nie powinnaś mieć problemu z jego zakupem, bo już pojawił się tradycyjnych ryneczkach, jak i w popularnych dyskontach. Oprócz tego warzywa potrzebne będą także pozostałe produkty z listy poniżej. Tylko z nimi dżem będzie doskonały. Zerknij na listę umieszczoną poniżej i zaczynamy przygotowanie.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 3 cytryny
- 250 g cukru
Przepis na dżem z rabarbaru
Rabarbar oczyść z liści. Umyj go, wytrzyj i pokrój w małą kostkę. Następnie przełóż go do garnka i zasyp cukrem. Wlej wyciśnięty z cytryn sok. Całość podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny .
Od czasu do czasu mieszaj dżem. Gotuj do momentu zgęstnienia. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Dokładnie je zakręć, a następnie zabezpiecz na przykład poprzez pasteryzację. Dżem postaw do wystygnięcia i gotowe.