Smakosze.pl Przepisy Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów
Fot. Canva/BruceBlock

Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów

4 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na rabarbar rozpoczęty. Nie zwlekaj, tylko przygotuj dżem z tego warzywa. Sprawdzi się doskonale do naleśników, racuchów i innych słodkich przekąsek. Poznaj łatwy i szybki przepis na dżem i zaskocz swoich domowników. Ten smak zostanie z wami na dłużej.

Czas na rabarbar

Obecnie rozpoczął się sezon na rabarbar, a to dobry pretekst, aby przygotować z tego pysznego warzywa dżem. Spodoba on się nie tylko fanom słodkich przekąsek, ale też smakosza, którzy uwielbiają nietypowe smaki.

Dżem przygotowany z tego przepisu pasuje do wszystkiego i co najważniejsze robi się go bardzo łatwo i co najważniejsze szybko. A to kolejny powód, aby przygotować ten znakomity i rzadko spotykany dżem. Wszystkie potrzebne składniki oraz przepis znajdziesz w dalszej części.

dzem gotowanie.jpg
Fot. Canva/Szakaly
Nasze babki nie wyobrażały sobie bez niego rosołu. Dziś niemal zapomniany, wielu ma go za chwast

Nie tylko rabarbar

Do przygotowania dżemu potrzebny będzie oczywiście rabarbar. Nie powinnaś mieć problemu z jego zakupem, bo już pojawił się tradycyjnych ryneczkach, jak i w popularnych dyskontach. Oprócz tego warzywa potrzebne będą także pozostałe produkty z listy poniżej. Tylko z nimi dżem będzie doskonały. Zerknij na listę umieszczoną poniżej i zaczynamy przygotowanie.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 cytryny
  • 250 g cukru

Przepis na dżem z rabarbaru

Rabarbar oczyść z liści. Umyj go, wytrzyj i pokrój w małą kostkę. Następnie przełóż go do garnka i zasyp cukrem. Wlej wyciśnięty z cytryn sok. Całość podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny .

Od czasu do czasu mieszaj dżem. Gotuj do momentu zgęstnienia. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Dokładnie je zakręć, a następnie zabezpiecz na przykład poprzez pasteryzację. Dżem postaw do wystygnięcia i gotowe.

dzem.jpg
Fot. Canva/t sableaux
Zamówił bigos na majówce w Zakopanym. Cena zadziwi każdego
Siostra Anastazja robi kopytka inaczej niż wszyscy. Nie żałuje charakternej przyprawy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy