Smakosze.pl Przepisy Co roku robię marynowaną cukinię z tego przepisu. Zawsze znika do ostatniego słoiczka
Fot. YouTube/Obżarciuch

Co roku robię marynowaną cukinię z tego przepisu. Zawsze znika do ostatniego słoiczka

6 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Marynowa cukinia musi znaleźć się na twojej liście przetworów do zrobienia na zimę. Koniecznie poznaj przepis, a będziesz przyrządzać ją co roku. Smak zaskoczy nie jedną gospodynię i zostanie ulubionym dodatkiem do obiadu całej rodziny. Koniecznie sprawdź poniższy przepis na cukinię marynowaną po francusku.

Cukinia marynowana po francusku łechta podniebienia

Choć cukinia jest warzywem, które w sklepach dostępne jest przez cały rok, najlepiej smakuje ta, która pojawia się latem. Jest soczystsza i bogatsza w smak. W dodatku wiele gospodyń uprawia je w przydomowych ogródkach lub na działkach. Skutkuje to tym, że warzywo obradza w nadmiarze, a wtedy trzeba przerobić je na wiele różnych sposobów.

Przepisów jest cała masa. Zaczynając od leczo, a na zupie i keczupie kończąc. Nie każdy wie, że można przygotować coś jeszcze. Jest to cukinia marynowana po francusku, którą w łatwy i całkiem szybki sposób przygotujesz z przepisem poniżej. Odpowiednio zrobiona, wytrzyma do zimy i będzie wybornym dodatkiem do dań obiadowych.

cukinia w pasckach.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch
Mój skyrnik robię tylko z 3 składników. Jest niskokaloryczny i nie ma w sobie grama mąki

Cukinia nie wystarczy

Najważniejszym składnikiem jest przede wszystkim cukinia. Musi być dojrzała i przede wszystkim świeża, wtedy będziesz mieć pewność, że przetwory wyjdą smaczne. Oprócz niej potrzebne są także inne składniki, które nadadzą przetworom smaku. Poznasz je, kiedy sprawdzisz listę umieszczona poniżej. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać, bo tylko w połączeniu stanowią smak. Zdjęcia zawarte w artykule pochodzą z kanału Obżarciuch , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 4 kg żółtej cukinii
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 baldachy kopru (po jednym do każdego słoika)
  • 16 ząbków czosnku
  • 1 l wody
  • 0,5 l octu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 180 g musztardy francuskiej
  • 1 łyża musztardy miodowej

Marynowana cukinia - przepis

Cukinie obierz ze skóry, a następnie wydrąż gniazda nasienne. Przekrój warzywo na pół i pokrój je w cienkie paski. Następnie przełóż je do miski i zasyp pół łyżeczką soli. Pozostaw na godzinę, aby puściła soki i zmiękła.

W tym czasie możesz przygotować zalewę do cukinii marynowanej po francusku. Zacznij od wlania wody i octu do garnka. Wsyp cukier oraz łyżkę soli.

Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania. Następnie ostudź ją i dodaj obie musztardy. Wymieszaj całość, aby składniki połączyły się w jednolitą zalewę.

Do dużych słoików włóż po jednym baldachu kopru oraz po cztery ząbki czosnku. Cukinie odsącz, a następnie przełóż je do słoików. Do słoików wlej zalewę. Musi w całości zakrywać warzywo.

Szczelnie zakręć słoiki z cukinią marynowaną po francusku i poddaj je pasteryzacji. Powinna trwać 15 minut, od momentu zagotowania wody. Po wystudzeniu przechowuj słoiki w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, jak Makłowicz robi mielone oraz zobacz, co youtuber myśli o pierogach z bazaru .

zalewa.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch
Makłowicz robi 1 rzecz z jajkami do masy na mielone. Jego kotlety wychodzą bajecznie puszyste
Zamówił pierogi na kultowym targowisku. Przekroił jednego i od razu to poczuł
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy