Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, by kotlety mielone były puszyste? Z pomocą przychodzi 1 zwyczajny składnik
canva/Yana Gayvoronskaya

Co zrobić, by kotlety mielone były puszyste? Z pomocą przychodzi 1 zwyczajny składnik

28 grudnia 2022

Jakie powinny być idealne kotlety mielone? Chrupiące z wierzchu, puszyste i soczyste w środku. Na ich zewnętrzne walory największy wpływ ma smażenie, zaś na wewnętrzne wpływa kilka czynników. Jednym z nich jest dokładne wyrobienie masy i dodatek lodowatej wody, który to umożliwi.

Prosty trik, polegający na wlaniu odrobiny lodowatej wody do wyrabianej masy mięsnej, sprawi, że wasz kotlety mielone już nigdy nie wyjdą suche i zbite. Przeciwnie - będą delikatne, jak nigdy wcześniej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwycą od pierwszego kęsa. Warto skosztować.

Przepis na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2-3 ząbki czosnku (można pominąć)

  • 1 duże jajo

  • 1 mała bułka pszenna

  • 50 ml lodowatej wody

  • 1 łyżeczka oregano lub tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Dodatkowo potrzebne będą:

  • mleko

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

Jak zrobić puszyste kotlety mielone? Znamy prosty patent

Bułkę umieszczamy w misce i zalewamy ją mlekiem. Odstawiamy, by zmiękła. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy drobno. W dużej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy do niego cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą, miękką bułkę.

Całość doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem, a następnie wbijamy jajko. Masę dokładnie wyrabiamy , po trochu dolewając do niej lodowatą wodę. Przykrywamy miskę i odstawiamy mięso na godzinę do lodówki.

Po tym czasie z łatwością uformujemy z niej spłaszczone kotlety. Puszyste kotlety mielone panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu przed podaniem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Szczególnie polecamy patent na wersję przygotowywaną w piekarniku . Być może skusi was też nietuzinkowa odsłona z dodatkiem ser żółtego — jest znakomita.

Puszyste kotlety mielone są pyszne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy