Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka zupa dyniowa. 2 dodatki zaskakują i zapewniają doskonały smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.12.2022 13:10

Szybka zupa dyniowa. 2 dodatki zaskakują i zapewniają doskonały smak

zupa dyniowa
Canva / ElenaBoronina

W sieci znaleźć można rozmaite przepisy na popularną zupę dyniową. Założymy się jednak, że takiej, jak nasza jeszcze nie jedliście. Jej wyjątkowy smak jest zasługą dodatku imbiru oraz soku z pomarańczy. To połączenie jest doprawdy intrygujące.

Nasza zupa dyniowa jest aksamitna i delikatna w smaku. Te cechy nadaje jej śmietankowy serek, którym jest zabielona. Zupa doskonale smakuje podana ze spłatkowanymi migdałami. Możesz ją jednak z powodzeniem serwować z dodatkiem pestek lub chrupiących ziołowych grzanek.

Przepis na wyjątkową zupę dyniową

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka oliwy

  • niewielki kawałek świeżego imbiru

  • szczypta suszonego imbiru w proszku

  • 1 soczysta pomarańcza

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 opakowanie serka typu Philadelphia (125 g)

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • sól

Aromatyczna zupa dyniowa krok po kroku

Miąższ na zupę dyniową pokrój w niewielką kostkę. Świeży imbir obierz i zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i dodaj do niego odrobinę oliwy. Na tłuszczu podsmaż imbir, a następnie dodaj do niego pokrojoną dynię.

Zawartość garnka dopraw szczyptą soli i smaż ok. 3 minuty, często mieszając. Następnie do składników na zupę dyniową dodaj imbir w proszku, sok pomarańczowy oraz gorący bulion. Całość gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka.

Do zupy dyniowej dodaj serek kremowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. Na koniec zupę dyniową dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Upieczona dynia stanowi doskonałą podstawę aromatycznej zupy. Tę potrawę możesz przygotować z dodatkiem sycącego mięsa.

Canva / Elena Photo
Canva / Elena Photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: