Szybka zupa dyniowa. 2 dodatki zaskakują i zapewniają doskonały smak
W sieci znaleźć można rozmaite przepisy na popularną zupę dyniową. Założymy się jednak, że takiej, jak nasza jeszcze nie jedliście. Jej wyjątkowy smak jest zasługą dodatku imbiru oraz soku z pomarańczy. To połączenie jest doprawdy intrygujące.
Nasza zupa dyniowa jest aksamitna i delikatna w smaku. Te cechy nadaje jej śmietankowy serek, którym jest zabielona. Zupa doskonale smakuje podana ze spłatkowanymi migdałami. Możesz ją jednak z powodzeniem serwować z dodatkiem pestek lub chrupiących ziołowych grzanek.
Przepis na wyjątkową zupę dyniową
Składniki:
300 g miąższu z dyni
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy
niewielki kawałek świeżego imbiru
szczypta suszonego imbiru w proszku
1 soczysta pomarańcza
2 szklanki bulionu warzywnego
1 opakowanie serka typu Philadelphia (125 g)
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Aromatyczna zupa dyniowa krok po kroku
Miąższ na zupę dyniową pokrój w niewielką kostkę. Świeży imbir obierz i zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i dodaj do niego odrobinę oliwy. Na tłuszczu podsmaż imbir, a następnie dodaj do niego pokrojoną dynię.
Zawartość garnka dopraw szczyptą soli i smaż ok. 3 minuty, często mieszając. Następnie do składników na zupę dyniową dodaj imbir w proszku, sok pomarańczowy oraz gorący bulion. Całość gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Do zupy dyniowej dodaj serek kremowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. Na koniec zupę dyniową dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Upieczona dynia stanowi doskonałą podstawę aromatycznej zupy. Tę potrawę możesz przygotować z dodatkiem sycącego mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sałatka gyros - przekąska idealna na Sylwestra. Nasyci, orzeźwi i pięknie wygląda
Szybka zapiekanka na cieście francuskim. Lekki obiad zrobisz z kilku składników
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama