Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, by kotlety mielone były puszyste? Z pomocą przychodzi 1 zwyczajny składnik

Co zrobić, by kotlety mielone były puszyste? Z pomocą przychodzi 1 zwyczajny składnik

Puszyste kotlety mielone
canva/Yana Gayvoronskaya

Jakie powinny być idealne kotlety mielone? Chrupiące z wierzchu, puszyste i soczyste w środku. Na ich zewnętrzne walory największy wpływ ma smażenie, zaś na wewnętrzne wpływa kilka czynników. Jednym z nich jest dokładne wyrobienie masy i dodatek lodowatej wody, który to umożliwi.

Prosty trik, polegający na wlaniu odrobiny lodowatej wody do wyrabianej masy mięsnej, sprawi, że wasz kotlety mielone już nigdy nie wyjdą suche i zbite. Przeciwnie - będą delikatne, jak nigdy wcześniej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwycą od pierwszego kęsa. Warto skosztować.

Przepis na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2-3 ząbki czosnku (można pominąć)

  • 1 duże jajo

  • 1 mała bułka pszenna

  • 50 ml lodowatej wody

  • 1 łyżeczka oregano lub tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Dodatkowo potrzebne będą:

  • mleko

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

Jak zrobić puszyste kotlety mielone? Znamy prosty patent

Bułkę umieszczamy w misce i zalewamy ją mlekiem. Odstawiamy, by zmiękła. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy drobno. W dużej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy do niego cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą, miękką bułkę.

Całość doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem, a następnie wbijamy jajko. Masę dokładnie wyrabiamy, po trochu dolewając do niej lodowatą wodę. Przykrywamy miskę i odstawiamy mięso na godzinę do lodówki.

Po tym czasie z łatwością uformujemy z niej spłaszczone kotlety. Puszyste kotlety mielone panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu przed podaniem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Szczególnie polecamy patent na wersję przygotowywaną w piekarniku. Być może skusi was też nietuzinkowa odsłona z dodatkiem ser żółtego — jest znakomita.

Puszyste kotlety mielone są pyszne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: