Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku
Kotlety mielone można robić na wiele sposobów. A czy próbowaliście je już nadziewać? Jeśli nie, podajemy wam prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem. Są pyszne, soczyste, a żółty ser przyjemnie się ciągnie.
Żółty ser to prosty dodatek, który potrafi zdziałać cuda. Posypana nim zapiekanka czy pieczone kotlety nie wyschną i pięknie się przyrumienią. Dodany do zupy-krem podniesie jej smak, zwiększy gęstość i będzie się przyjemnie ciągnął. Kiedy kawałek żółtego sera zatopimy w mięsnej masie po usmażeniu całość będzie naprawdę pyszna i jeszcze to ciągnące się nadzienie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem
Składniki:
500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 jajko
150 g żółtego sera w kawałku
ostra mielona papryka
pieprz ziołowy
sól, pieprz
ok. 3/4 szklanki tartej bułki
olej do smażenia
Przygotowanie nadziewanych kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do mięsa dodaj też musztardę, jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Wsyp trochę papryki, pieprzu ziołowego, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Żółty ser pokrój w kostkę mniej więcej 1,5x1,5 cm. Dłonią nabieraj porcje mięsnej masy, rozpłaszcz ją, połóż na środku kostkę żółtego sera, dokładnie oblep ją mięsem.
Kotlety ładnie uformuj przetaczając je w dłoniach. Każdy obtocz w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
Jeśli chcesz mieć pewność, że kotlety mielone dosmażyły się też w środku patelnię przykryj i trzymaj kotlety na małym ogniu jeszcze 5-7 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-potrawy