Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/Yana Gayvoronskaya

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku

13 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety mielone można robić na wiele sposobów. A czy próbowaliście je już nadziewać? Jeśli nie, podajemy wam prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem. Są pyszne, soczyste, a żółty ser przyjemnie się ciągnie.

Żółty ser to prosty dodatek, który potrafi zdziałać cuda. Posypana nim zapiekanka czy pieczone kotlety nie wyschną i pięknie się przyrumienią. Dodany do zupy-krem podniesie jej smak, zwiększy gęstość i będzie się przyjemnie ciągnął. Kiedy kawałek żółtego sera zatopimy w mięsnej masie po usmażeniu całość będzie naprawdę pyszna i jeszcze to ciągnące się nadzienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 jajko

  • 150 g żółtego sera w kawałku

  • ostra mielona papryka

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • ok. 3/4 szklanki tartej bułki

  • olej do smażenia

ciasto kukułka

Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie nadziewanych kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Do mięsa dodaj też musztardę, jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Wsyp trochę papryki, pieprzu ziołowego, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Żółty ser pokrój w kostkę mniej więcej 1,5x1,5 cm. Dłonią nabieraj porcje mięsnej masy, rozpłaszcz ją, połóż na środku kostkę żółtego sera, dokładnie oblep ją mięsem.

Kotlety ładnie uformuj przetaczając je w dłoniach. Każdy obtocz w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Jeśli chcesz mieć pewność, że kotlety mielone dosmażyły się też w środku patelnię przykryj i trzymaj kotlety na małym ogniu jeszcze 5-7 minut.

ser żółty

ser żółty

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-potrawy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >