Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/1920/5_F_Kgbw_R1n_T_Bp_Oi1p1kek_Si_Projekt_bez_tytulu_2021_09_13_T120234_430_6eb6a85fc6.jpg)
Kotlety mielone można robić na wiele sposobów. A czy próbowaliście je już nadziewać? Jeśli nie, podajemy wam prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem. Są pyszne, soczyste, a żółty ser przyjemnie się ciągnie.
Żółty ser to prosty dodatek, który potrafi zdziałać cuda. Posypana nim zapiekanka czy pieczone kotlety nie wyschną i pięknie się przyrumienią. Dodany do zupy-krem podniesie jej smak, zwiększy gęstość i będzie się przyjemnie ciągnął. Kiedy kawałek żółtego sera zatopimy w mięsnej masie po usmażeniu całość będzie naprawdę pyszna i jeszcze to ciągnące się nadzienie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem
Składniki:
500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 jajko
150 g żółtego sera w kawałku
ostra mielona papryka
pieprz ziołowy
sól, pieprz
ok. 3/4 szklanki tartej bułki
olej do smażenia
Przygotowanie nadziewanych kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do mięsa dodaj też musztardę, jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Wsyp trochę papryki, pieprzu ziołowego, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Żółty ser pokrój w kostkę mniej więcej 1,5x1,5 cm. Dłonią nabieraj porcje mięsnej masy, rozpłaszcz ją, połóż na środku kostkę żółtego sera, dokładnie oblep ją mięsem.
Kotlety ładnie uformuj przetaczając je w dłoniach. Każdy obtocz w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
Jeśli chcesz mieć pewność, że kotlety mielone dosmażyły się też w środku patelnię przykryj i trzymaj kotlety na małym ogniu jeszcze 5-7 minut.
![ser żółty](https://images.iberion.media/images/origin/27_Fk_DG_Elu2a_U_Mru2_F83_Fro_Projekt_bez_tytulu_2021_09_13_T120526_196_a3c8749a00.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-potrawy
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kate i William](https://images.iberion.media/images/origin/Ksiezna_Kate_i_Ksiaze_William_fot_East_News_5e7200538e.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Tiktok](https://images.iberion.media/images/origin/121212_b0ef2e2760.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)