Nigdy nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Są cenniejsze niż myślisz. Mało kto ma pojęcie
Nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Przygotujesz z nich świetny syrop, który wykorzystasz do ciast, deserów i herbaty zimowej. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Gotujące się skórki skutecznie neutralizują również zapach smażonej ryby i innych potraw.
Skórki mandarynek są pysznym dodatkiem do domowych wypieków i świątecznych deserów. To jednak nie jest jedyne zastosowanie . Co zrobić ze skórkami mandarynek? Dodaj je również do zimowej herbaty rozgrzewającej razem z rozmarynem, miodem i konfiturą.
Mało kto wie, że skórki mandarynek świetnie sprawdzą się podczas smażenia ryb i innych potraw, które intensywnie pachną, np. kapusty, grochu, czy kalafiora. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Skórki w syropie przełóż do rondla i gotuj na wolnym ogniu. Skórki uwolnią świąteczny aromat, a przykre zapachy po smażeniu ryb znikną błyskawicznie.
Przed przygotowaniem skórek z mandarynek koniecznie mocz je przez dwie doby w zimnej wodzie, następnie ugotuj i pozbądź się białej, gorzkiej warstwy wewnętrznej. Mandarynki przed obieraniem zawsze dokładnie umyj gorącą wodą z mydłem. Cytrusy pryskane są środkami grzybobójczymi.
Skórki mandarynek w słodkim syropie
Składniki:
-
2 szklanki skórek z mandarynek
-
duża cytryna
-
2 szklanki cukru
-
1 l wody
Skórka mandarynkowa do ciasta. Przepis krok po kroku
Mandarynki przed obieraniem umyj dokładnie gorącą wodą i płynem do mycia naczyń. Skórki przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dociśnij, żeby skórki były namoczone, odstaw na 48 godzin. Wodę wymieniaj 3 razy dziennie.
Po dwóch dobach zalej skórki wodą i gotuj około 40 minut, odstaw do ostygnięcia. Ze skórek powycinaj białe, wewnętrzne części, które są gorzkie. Oczyszczone skórki pokrój w drobną kosteczkę. W garnku zagotuj 1 l wody.
Dodaj cukier i gotuj, aż całkowicie się rozpuści. Wlej sok wyciśnięty z całej cytryny, wrzuć skórki mandarynkowe. Gotuj 80 minut na wolnym ogniu. Skórki odcedź i przełóż do słoika. Zalej syropem i zakręć, odstaw do przestygnięcia. Skórki przechowuj w lodówce.
Co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas smażenia? Jeśli nie możesz jeść ryb lub nie przepadasz za ich smakiem, sprawdź, jakimi produktami można zastąpić rybę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj 2 łyżki do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik nada świątecznemu przysmakowi pikanterii
-
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama