Smakosze.pl Przepisy Nigdy nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Są cenniejsze niż myślisz. Mało kto ma pojęcie
canva/Manuta

Nigdy nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Są cenniejsze niż myślisz. Mało kto ma pojęcie

23 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Przygotujesz z nich świetny syrop, który wykorzystasz do ciast, deserów i herbaty zimowej. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Gotujące się skórki skutecznie neutralizują również zapach smażonej ryby i innych potraw.

Skórki mandarynek są pysznym dodatkiem do domowych wypieków i świątecznych deserów. To jednak nie jest jedyne zastosowanie . Co zrobić ze skórkami mandarynek? Dodaj je również do zimowej herbaty rozgrzewającej razem z rozmarynem, miodem i konfiturą.

Mało kto wie, że skórki mandarynek świetnie sprawdzą się podczas smażenia ryb i innych potraw, które intensywnie pachną, np. kapusty, grochu, czy kalafiora. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Skórki w syropie przełóż do rondla i gotuj na wolnym ogniu. Skórki uwolnią świąteczny aromat, a przykre zapachy po smażeniu ryb znikną błyskawicznie.

Przed przygotowaniem skórek z mandarynek koniecznie mocz je przez dwie doby w zimnej wodzie, następnie ugotuj i pozbądź się białej, gorzkiej warstwy wewnętrznej. Mandarynki przed obieraniem zawsze dokładnie umyj gorącą wodą z mydłem. Cytrusy pryskane są środkami grzybobójczymi.

Skórki mandarynek w słodkim syropie

Składniki:

  • 2 szklanki skórek z mandarynek

  • duża cytryna

  • 2 szklanki cukru

  • 1 l wody

Skórka mandarynkowa do ciasta. Przepis krok po kroku

Mandarynki przed obieraniem umyj dokładnie gorącą wodą i płynem do mycia naczyń. Skórki przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dociśnij, żeby skórki były namoczone, odstaw na 48 godzin. Wodę wymieniaj 3 razy dziennie.

Po dwóch dobach zalej skórki wodą i gotuj około 40 minut, odstaw do ostygnięcia. Ze skórek powycinaj białe, wewnętrzne części, które są gorzkie. Oczyszczone skórki pokrój w drobną kosteczkę. W garnku zagotuj 1 l wody.

Dodaj cukier i gotuj, aż całkowicie się rozpuści. Wlej sok wyciśnięty z całej cytryny, wrzuć skórki mandarynkowe. Gotuj 80 minut na wolnym ogniu. Skórki odcedź i przełóż do słoika. Zalej syropem i zakręć, odstaw do przestygnięcia. Skórki przechowuj w lodówce.

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas smażenia? Jeśli nie możesz jeść ryb lub nie przepadasz za ich smakiem, sprawdź, jakimi produktami można zastąpić rybę.

mandarynki
canva/esokolovskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy