Nie lubisz lub nie możesz jeść ryb? Sprawdź, jakimi produktami da się je zastąpić
Dania z ryb królują podczas Wigilii. Jeśli nie przepadasz za ich smakiem lub nie możesz ich jeść, przygotuj kultowe potrawy w wegańskiej lub wegetariańskiej wersji. Sprawdź również, jakie produkty powinieneś włączyć na stałe do diety.
Podczas kolacji wigilijnej na naszych stołach królują ryby, pierogi i tradycyjna zupa. Ryby smażone, pieczone, w galarecie, w oleju, śmietanie, kotlety rybne, czy ryba po grecku to tylko niektóre z dań, jakie możemy przyrządzić. Czym zastąpić rybę, jeśli jej nie lubimy lub nie możemy jej jeść?
Ryby z powodzeniem zastąpimy warzywami, boczniakami, tofu, algami i innymi produktami. Możemy przyrządzić wyśmienite kotlety, smażone w panierce warzywa, smażone tofu, a także wegańskie wersje kultowych dań, np. ryby po grecku. Czym zastąpić rybę podczas kolacji wigilijnej?
Ryby są bogatym źródłem kwasów omega-3, jodu i białka. Związki te są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu, między innymi mózgu, serca, tarczycy i układu odpornościowego. Ryby powinniśmy jeść 2 razy w tygodniu. Jeśli jednak ze względów zdrowotnych lub etycznych nie spożywasz tych produktów, dowiedz się, czym je zastąpić.
Czym zastąpić rybę podczas kolacji wigilijnej? Poznaj kilka świetnych propozycji
Na Wigilię zamiast smażonej ryby przygotuj smażone boczniaki, bakłażana lub seler. Warzywa pokrój w plastry, owiń w algi i panieruj w mące, jajkach i bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju.
Boczniaki, bakłażan, seler i tofu sprawdzą się doskonale jako wegańska wersja ryby po grecku. Kawałki produktów oprósz przyprawami i podsmaż na patelni. Podaj z potrawką warzywną. Zamiast kotletów rybnych przygotuj kotlety sojowe. Soję zblenduj i dopraw przyprawami. Uformuj kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej i usmaż.
Zdrowe, wegańskie zamienniki ryb o wysokiej zawartości kwasów omega-3, białka i jodu
Olej lniany, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia to przykłady produktów, które zawierają dużo kwasów omega-3. Kwasy te odpowiadają między innymi za prawidłową pracę mózgu, serca, a także wzmacniają wzrok i zwiększają odporność.
Tofu, czyli produkt sojowy, naturalnie nie ma praktycznie żadnego smaku. Jeśli jednak przyrządzisz go w odpowiedni sposób i z odpowiednimi przyprawami, przejdzie smakami aromatycznych dodatków. Tofu, soja i soczewica są bogatym źródłem białka.
Algi, wodorosty i sól jodowana, podobnie jak ryby, zawierają sporą ilość jodu. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy oraz do prawidłowego rozwoju płodu u kobiet ciężarnych.
Jak mrozić pierogi na święta? Poznaj patent Ani Starmach. Barszcz czerwony wyszedł za gorzki? Jest na to prosty sposób.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Płuczesz kapustę kiszoną? Nigdy tak nie rób. Jest znacznie lepsze rozwiązanie
Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 główne dodatki znajdziesz w kuchni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama